Inflace: Její "níže" by nás neměla uchlácholit

štítek Investice přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Míra inflace, jež v září klesla dokonce již na 1% a dosáhla hodnoty o půl bodu nižší, než činí evropský unijní průměr, byla v tomto ohledu hodnocena pozitivně především z pohledu faktoru, který by mohl společně se střídmým nárůstem mezd rozpohybovat stále jen velmi neznatelně se zmátořící spotřebu domácností.

Všeobecné závěry aktuálního stavu i předvídatelného výhledu v této souvislosti hovořili i o tom, že hrozba inflačního vzlínání je nízká, tudíž není prostor pro to, aby se úrokové sazby zvyšovaly. Extrémně uvolněné měnové prostředí tak i nadále může pro ty, kterým jsou otevřena kvalitativní stavidla přístupu k úvěrům, zajistit mimořádně levné financování jejich projektů.

 Přesto však dochází k pozvolnému ekonomickému probouzení, jež zřejmě v průběhu roku 2014 vyvolá větší tlak na cenový růst, způsobený oživenou spotřební i investiční poptávkou.

 Druhým možným rizikem je „dovoz inflace“ jak cestou kursového kanálu (lze předpokládat, že dokud se výkonnost české ekonomiky nezvedne a nedojde k obnově reálně konvergenční trajektorie, kurs koruny se směrem k viditelnému posilování nevydá), tak prostřednictvím vysoké závislosti naší ekonomiky na dovozech z teritorií, kde se cenová hladina zvýší. V této souvislosti bychom měli být zejména obezřetní vůči oblastem, kde docházelo či stále dochází k masivnímu uplatňování měnových kvantitativních opatření. Je možné, že rostoucí ekonomická výkonnost v těchto oblastech během několika let toto inflační riziko vstřebá, nicméně v případě pozvolna se dostavujícího oživování se toto může reálně vyjevit a ovlivnit i cenovou hladinu v teritoriích, která nadstandardní měnová opatření neprováděla.

 Podtrženo sečteno, pokles inflace v našich končinách ve významném rozsahu již není pravděpodobný, může kulminovat v čase přelomu roku s tím, že rok příští by z řady důvodů měl přinést nedestruktivní, spíše slabý inflační nárůst.

Petr Zahradník,

hlavní ekonom Conseq Investment Management,a. s.

člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí