Čekání na obrat na rozvíjejících se trzích aneb ETF ano či ne

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rozvíjející se trhy zažily v roce 2013 doslova katastrofální období. Od konce roku 2012, kdy dosáhly svých maxim z posledních let, došlo k výraznému odlivu kapitálu a tento trend s výjimkou několika krátkých rally trvá prakticky osm měsíců. To samozřejmě vedlo k odlivu kapitálu i na ETF, která se na dané regiony zaměřují.

Univers index, iShares MSCI Emerging markets ETF (EEM) a Vanguard Emerging Market ETF (VWO) ztratily v průběhu letošního roku téměř 12 000 000 000 dolarů. Srovnání s výkonem SPDR S&P 500 ETF (SPY) je doslova tristní a jednoznačně ukazuje, že investoři raději míří své finance do stále aktivního růstového trendu na akciích v USA a dalších vyspělých ekonomikách.

V posledních dnech přišla další velká nervozita v podobě možného válečného konfliktu v Sýrii a rostoucí pravděpodobnosti vojenské intervence USA v tomto regionu. To pravděpodobně omezí růstový potenciál i v následujícím období, ovšem jakmile nastane určitá stabilizace, dá se předpokládat velmi zajímavý potenciál těchto regionů. Historicky procházely rozvíjející se trhy stabilně velmi silnými růsty a na současných hodnotách se jeví jako velmi příznivá příležitost diverzifikace majetku mimo USA. Nabízejí totiž zajímavé vlastnosti, které v rozvinutých ekonomikách v současné chvíli pravděpodobně dosáhli vrcholu. Jedná se o nízké zadlužení, pevné ekonomické vyhlídky, vysoká míra přírodních zdrojů a rostoucí trh práce. Velmi zajímavým instrumentem, jak jako střední investor můžete dosáhnout na aktiva v těchto regionech je ETF SPDR S&P Emerging Markets Small Cap (EWX). Tento fond byl v minulých letech výrazně úspěšnější, než jeho konkurenti s velkými emisemi.

Podobně jako akciové trhy těchto regionů i dluhopisové trhy donutily v srpnu uniknout své investory do zátiší hotovosti. Mezi důvody patří rostoucí úrokové sazby, měnová nestabilita a obavy z další možné globální krize. Dluhopisy rozvíjejících se trhů však v sobě nesou výhody, které jsem již zmínil u akcií. Vyšší růstový potenciál a nižší zadluženost než země s vyspělými ekonomikami. Nicméně v mnoha zemích chybí stabilní právní systém, či důvěryhodnost v systém politický. V obdobích nestability jsou tak jako první vyhozeny z portfolií do koše. Díky tlaku v posledních měsících se však začíná jevit jejich hodnota jako velmi zajímavá pro krátkodobé investory. Některé ETF na ně zaměřené tvoří již delší dobu poměrně zajímavá technická minima a jeví se možnost silnějšího odrazu. Jedná se o iShares Emerging Market Bond ETF (EMB) a WisdomTree Emer Mkts Corporate Bond ETF (EMCB).

Jsou zde vlastně možné oba dva investiční přístupy. Agresivní investoři mohou využít výprodejů a vzít je jako poměrně zajímavou příležitost ke krátkodobému obratu. Pokud má investor žaludek na vyšší volatilitu, má zde výrazný prostor k odrazu. Avšak i pro konzervativního dlouhodobého investora se najde odůvodnění, proč se na tyto regiony zaměřit. Měli by však počkat minimálně do chvíle, než hodnoty ETF najdou své hodnoty opět nad padesáti denními maximy. Přes značnou atraktivitu cenovou i fundamentální se však dá najít i mnoho rizik, které jsou na tyto regiony navázány, a neočekával bych v následujícím roce dvou návrat ke slavným časům dvouciferného růstu.

Kamil Beran

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí