6 největších objevů ropy a zemního plynu v roce 2013, část druhá – závěrečná

štítky Investice Stalo se čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V minulém článku jsme se zabývali oblastmi, ve kterých došlo k největším objevům v roce 2013. Nyní se zaměříme na společnosti, které do kterých by stálo za to investovat.

Genel Energy (GENL)

Nemůžeme se vyhnout Britsko-turecké společnosti Genel, jejíž působení v Kurdistánu připomíná tornádo (objev za objevem a úžasné úspěchy v těžbě). Daří se jí také v Africe. Akcie společnosti se zhodnotily během minulého roku o více než 50 % díky objevům v Kurdistánu. Nyní to vypadá na jejich raketový růst, protože ropovod společnosti vedoucí do Turecka je těsně před dokončením a plnit ropou se má začít v září. Existuje zde ještě krátká investiční příležitost, protože akcie společnosti jsou zatím ještě podhodnocené. (Stejně podhodnocené jsou i další společnosti operující v Kurdistánu.)

Genel je největším producentem v Iráckém Kurdistánu s působivým projekty. Jde o 7 sdílených projektů v oblastech s rozdílným geologickým složením. Největší těžební pole v Kurdistánu Taq Taq a Tawke mají odhadované potvrzené celkové zásoby 1,4 miliardy barelů ropy a pravděpodobně obsahují 1,9 miliardy barelů. Do roku 2014 plánuje Genel zvýšit produkci ropy na 140 000 barelů denně.

Anadarko Petroleum (APC)

Anadarko vlastní veliké šelfové oblasti v Mexickém zálivu a také hlubokomořské oblasti v blízkosti pobřeží Alžírska, Ghany, Mozambiku, Brazílie, Číny a Nového Zélandu. Potvrzené rezervy ropy a zemního plynu ke konci roku 2012 dosahovaly 2,5 miliardy barelů ropných ekvivalentů. Odhaduje se, že podíl zemního plynu je mezi 46% až 54%. V roce 2012 zvýšila firma Anadarko produkci o 10 %. V tomto roce plánuje Adarko vytěžit investovat 5,5 miliard USD v USA a okolo 1 miliardy v projektech jinde ve světě, takže tedy můžeme očekávat v roce 2013 další zvýšení produkce. Společnost mírně změnila v důsledku nízkých cen zemního plynu své zaměření, například klade investiční důraz spíš na Mexický záliv než šelf Marcellus. Anadarko se obchoduje na úrovni 86 USD za akcii a tržní kapitalizace dosahuje 43,1 miliardy USD.

V druhém červencovém týdnu vzrostly akcie v důsledku oznámení objevu v Mexickém zálivu na vrtu Shenandonah-2 o téměř 4 %.

Noble Energy Inc (NBL)

Když se řekne pánev Levant, znamená to, že jde o firmu Noble Energy z Houstonu. Koncem května oznámila firma Noble nový objev ve Středozemním moři, pouhých 20 mil severně od pole Tamar. Vrt Karish dosáhl hloubky 15 783 stop a obsahuje 184 stop vysoký sloupec zdroje zemního plynu. Firma odhaduje, že zásoby zemního plynu dosahují 2 triliony kubických stop zemního plynu. Celkové odhadované zásoby v polích Tamar a Leviathan dosahují celkové neuvěřitelných 38 trilinonů kubických stop. Tento objev je sedmý největší ze série objevů v Levantské pánvi ve Středozemním moři.

Nicméně dobré zprávy pro Noble přicházejí i z USA. V polovině června firma potvrdila, že druhý hlubokomořský vrt v oblasti Gunflint v Mexickém zálivu obsahuje zásoby 65-90 milionů barelů ropných ekvivalentů. To znamená, že plány společnosti pro další rozvoj v této oblasti dostanou v tomto roce zelenou. Těžba by mohla začít na konci roku 2015 a to v oblastech Gunflint a Big Bend v Mexickém zálivu.

Oryx (OXC)

Opět se dostáváme ke Kurdistánu, nicméně tentokrát půjde o společnost Oryx, o které jste pravděpodobně ještě neslyšeli, což může být škoda. Zhruba před měsícem vstoupila společnost Oryx se svým IPO na Torontskou burzu s upisovací cenou 15 CAD za akcii. Podařilo se upsat 16,7 milionu akcií za 250 milionů USD a to umožní společnosti dokončit průzkum a stanovit velikost zásob do poloviny příštího roku a první reálné výsledky se očekávají v průběhu následujících 12 měsíců.

Oryx je dílem švýcarského multimilionáře Jean Claude Gandura, který grandiózně vstoupil do ropného průmyslu v roce 2008, kdy prodal Addax Petroleum čínské společnosti Sinopec za 7,2 miliardy USD. Od té doby byl sice mimo, ale se společností Oryx, kterou vlastní ze 77% prostřednictvím AOG, se vrátil na ropnou scénu.

Oryx působí v západní Africe a v Iráckém Kurdistánu. Zvláště její působení v Kurdistánu se investorům musí zamlouvat. Gandur je skvělý diplomat, který umí přesvědčit silné investory a nasměrovat nové, vznikající společnosti na své projekty. Oryx zatím ještě není v zisku, ale jistě bude a zdá se, že je vhodná chvíle to využít. Oryx bude jednoduše pokračovat ve stopách společnosti Addax, která v době svého prodeje Sinopecu měla čisté příjmy 300 milionů USD ročně. Gandur nalil do společnosti Oryx 700 milionů USD a ta se pak věnovala usilovnému nakupování licencí k těžbě a vrtání těžních vrtů. Společnost se zaměřuje výhradně na těžbu ropy. V současné době si velmi dobře vede v Kurdistánu a má ověřené ropné rezervy ropy ve výši 143 miliard barelů.

Zdroj: OilPrice.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí