Obchodní schémata a finanční trhy: proč jedna velikost nevyhovuje všem

štítky Investice Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

I přes stále rostoucí komplikovanost, která obklopuje finanční trhy, překvapivému množství obchodníků se stále nedaří rozpoznat jemné rozdíly mezi jednotlivými platformami a produkty. Jedním z nejdůležitějších faktů, který se kdy naučíte o finančním obchodování, je, že ne všechny trhy byly vytvořeny stejně, což znamená, že každý z nich se může pochlubit svými vlastními unikátními úrovněmi rizika, odměn, likvidity a finančního pákového efektu. Toto zjištění je velice důležité, protože zajišťuje, že vaše obchodní strategie a obchodní schémata, které používáte, musejí být v souladu s trhem, ve kterém působíte.

Různé typy obchodních schémat a jejich význam pro finanční trhy

S ohledem na tuto skutečnost je třeba poznamenat, že existuje mnoho různých obchodních schémat, která jsou dostupná s cílem vyhovění různým finančním trhům a derivátům. Na základní úrovni mohou být tyto diagramy rozděleny do dvou různých kategorií – aby si obchodníci mohli vybrat mezi těmi, které jsou založeny na časovém rámci, a těmi, které nejsou. Co se týká druhé kategorie, grafická schémata mohou být založena na takových kritériích, jako jsou třeba cenové meze anebo objemy obchodování. Poskytují zcela odlišný soubor údajů pro investory dle jejich individuálních požadavků.

Některé typy diagramů automaticky zařazují samy sebe do specifických trhů – jednoduše kvůli své povaze a údajům, které poskytují. Vezměme třeba schémata spojená s časovým rámcem, která mohou zahrnovat vše od třicetisekundových grafů až po měsíční údaje a obrázky. Ta jsou ideální pro obchodníky, zaměřené na forex a osoby, které pracují na podobně nestálých trzích, protože možnost přístupu k údajům v reálném čase je zásadní pro vykonání ziskových transakcí v prostředí neustálých cenových pohybů. Jedná se pouze o základní pravidlo. Nicméně, stejně jako další faktory, může ovlivnit význam konkrétních obchodních schémat a to, zda jsou pro vás to pravé.

Pro vás jako obchodníka je při výběru konkrétního typu diagramu také nesmírně důležitá vaše individuální filozofie, a kromě toho také vaše provozní strategie. Zkušení investoři budou toto rozhodnutí často zakládat výhradně na vlastním étosu. Například, mezi dobře informovanými obchodníky, kteří dávají přednost provedení vysokého počtu transakcí během jednoho dne, je často preferována volba krátkodobých schémat. Na druhé straně, investoři, kteří jsou více vybíraví, upřednostňují delší časové rámce anebo volí obchodní schémata založená na cenových mezích.

Poslední slovo při výběru obchodních schémat Přístup zkušených obchodníků nabízí neocenitelnou lekci pro začínající investory, zejména z hlediska jejich snahy dostat se na trh a zjišťování základní dynamiky trhu. Tito jedinci chápou, že za základních podmínek dynamika a zákony, které určují konkrétní finanční trh, zůstávají stejné napříč všemi možnými časovými rámci. Podmínkou pro tento výhled je určitá úroveň determinismu, protože někdy může vyžadovat použití dokonce několika časových rámců napříč krátkodobými i dlouhodobými obchody.

Stručně řečeno, nezkušení obchodníci zjišťují, že jejich základní filozofie je zásadní pro rozhodování, která dělají, a to zejména pokud jde o výběr obchodního diagramu, který jim má pomoci dosáhnout dlouhodobou ziskovost. Ve skutečnosti, stejný princip může být aplikován také při využití tržních bulletinů a oznámení, určených na ovlivnění vaší obchodní strategie a jednotlivých transakcí. Tato oznámení nesou přesně ten typ informace, při kterém se vaše filozofie nemůže v žádném případě přehlížet.

Autor: Andrii Yavorskyi, http://www.alpari.com/hu/

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí