Když obchodují skuteční obchodníci, aneb giganti na MoneyExpo 2013

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Z Itálie Saverio Berlinzani a Davide Biocchi, ze států Jimmy Young a Alan Farley a od nás se Ludvík Turek rozhodli podělit o značnou část svých zkušeností s návštěvníky Moneyexpo 2013. Všichni tito obchodníci za sebou mají řadu let zkušeností, a někteří měli příležitost sledovat vývoj trhů už více než před 35 lety. Tyhle nashromážděné zkušenosti jsme mohli sledovat v pátek na live trading show, kde obchodníci demonstrovali svoje dovednosti skutečně fenomenálním způsobem.

Po třídenním zážitku z této nezapomenutelné akce jsem si uvědomil několik zajímavých společných vlastností těchto obchodníků. Bez výjimky mají všichni vášeň pro trhy, a je to právě vášeň, která jim umožnila stovky a tisíce hodin sledovat trh, a jsou to právě stovky a tisíce hodin sledování trhu, které z nich udělali výdělečné obchodníky. Tahle vášeň se odrazila zejména v energickém projevu Saveria Berlinzaniho, který s pravým italským temperamentem vysvětloval, jak skutečně funguje trh, a věřím, že je to právě to, co z obchodníků dělá mistry, schopnost milovat svou práci.

Přesto, že každý obchodník používal odlišný systém jako celek, všechny byly postavené na PA, s výjimkou Davide Biocchiho, který četl objemy. Závěr, který jsem učinil z dalších rozhovorů s obchodníky je, že vůbec nezáleží na vstupním systému, protože každý používá jiný a všichni byli výděleční, ale je podstatné vypěstovat si svůj „psychologický kapitál.“ Saverio Berlinzani tvrdí: „Nesledujte objemy, jsou zavádějící“. Davide Biocchi: „Sledujte jenom objemy“. Alan Farley: „Objemy jsou nepoužitelné, stačí nám cenová akce“. Ludvík Turek: „Podívejme se na objemy jinak (pomocí market profilu) “. A všichni tito obchodníci jsou experti na svůj systém a čtení trhu, z čehož vyplývá, že nás svůj systém nemůžou naučit za víkend, ale přítomnost nějakého zkušeného guru v našem traderském životě je nezbytná. Alespoň pokud nechceme investovat deset, patnáct let do vývoje vlastního systému.

Pokud sledujeme profesionála v akci, je to spíše než algoritmus schopnost číst trh v reálném čase, bez toho aniž by ho znatelně ovlivňovaly emoce, což je přesně to, co mi doporučil Alan Farley. Jeho způsob čtení trhů (type reading), je výstižné pojmenování pro schopnost podívat se na trh, a okamžitě říci, že máme takové možnosti. Většina obchodníků tuhle skutečnost nechce pochopit, ale přesně v tuhle chvíli proběhne rozdělení na potenciálně úspěšné a neúspěšné tradery (platí to i pro cokoliv jiného). A to je zkušenost, kterou nám také popsal Ludvík Turek.

Zcela nekompromisně a bez zábran tvrdil, že pokud nebudeme dřít, nebudeme úspěšní, a že naše první jachta a milion dolarů přijde až po tom, co budeme schopní přečíst trh. Jeho energický projev zaujal celý sál natolik, že se okamžitě vyprodaly lístky na jeho nedělní workshop. Dále tvrdil, že pokud si vybíráte guru, který vás bude zahrnovat chytrostmi, chtějte po něm hmatatelné výsledky. Stejně tak pokud si vybíráte brokera, buďte zvědaví, a pokládejte nekompromisní otázky. Jeho nejzajímavější, a následně nejvíce citovaná hláška ze sobotní přednášky „Jseš úspěšnej? Show me the money! A pak se spolu můžeme bavit“ v kontextu s vybíráním guru asi jeho sdělení vystihuje nejvíce.

Všichni výše zmiňovaní tradeři mluvili naprosto otevřeně, a bylo vidět, že režie absolutně nezasahovala do způsobu, jakým budou informace prezentovat, a co vlastně řeknou, takže si návštěvníci Moneyexpo mohli poslechnout, jak obchodují ti nejlepší a jak trh ve skutečnosti trh funguje, kdo na kom vydělává a kdo trh sponzoruje, přímo od těch v obraze.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že jsem takto povedený a informacemi nabytý víkend dlouho nezažil. Ti, kteří váhali, nebo se o Moneyexpo dozvěděli pozdě, budou mít příležitost nakouknout do světa insiderů příští rok, na čtvrtém ročníku Money expo 2014. V příštím článku se podíváme konkrétněji na způsob obchodování některých profesionálů.

David Schlögl

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí