Dotace na zateplení rodinného domu jsou v ohrožení

štítky Politika Realitní trh přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Emisní povolenka, opravňujícího svého držitele vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého, měla být velmi účinný nástroj proti globálnímu oteplování, konkrétně svojí vysokou cenou, nutící velké podniky omezovat celkové množství vypouštěných škodlivin do ovzduší investicí do šetrnějších technologií.

Jednu z prvních ran dostal systém s nástupem krize, mnoho podniků omezilo výrobu, takže bylo na trhu s povolenkami náhle jejich nadbytek, který způsobil výrazné snížení jejich ceny. I z tohoto důvodu evropský parlament měl v úterý 16. dubna na programu hlasování o stažení 900 mil. kusů povolenek určených pro roky 2013 až 2015. Toto snížení celkového počtu povolenek by mělo za následek zvýšení jejich ceny na hranic 20-30 eur, tedy ceny, při které je systém efektivní. Evropský parlament stažení povolenek těsně zamítl, čímž se cena jedné povolenky dostala na rekordní minimum 2,63 eur.

Pro Českou republiku to znamená několik věcí, v první řadě je to zřejmě zastavení dostavby Temelína. Další důsledek může být nedostatek peněz v dotačním programu Nová zelená úsporám, který počítal s velkými finančními prostředky právě z prodeje povolenek. To při současných cenách nebude bohužel možné a bude zajímavé sledovat, kde ministerstvo životního prostředí sežene prostředky, když na začátku tohoto roku oznámilo, že v srpnu bude možné podat žádost o dotaci na zateplení realizovanou od 1. ledna 2013.

Je pravděpodobné, že při nedostatku peněz se bude opakovat situace s původní Zelenou úsporám, provázející dlouhé fronty na úřadech spojené s velkou nejistotou. Jen pro připomenutí v původním programu Zelená úsporám bylo celkem proplaceno 17 mld., kdežto v Nové zelené úsporám bylo s původními cenami povolenek počítáno s proplacením celkem 27 mld. v letech 2013 až 2020. Jen čas ukáže, zda bude mít dotační program tak velký pozitivní účinek na stavebnictví, nebo tento obor uvrhne ještě do větší nejistoty.

Článek vytvořen ve spolupráci s www.envisto.cz

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí