Dvousečná Tobinova daň

štítky Daně Politika Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Evropská komise 14. 2. 2013 oznámila, že by měla od začátku roku 2014 v 11 zemích eurozóny platit daň z finančních transakcí (variace Tobinovy daně).

Navrhovaná sazba daně na obchody s akciemi a dluhopisy činí 0,1 % z objemu a na obchody s deriváty 0,01 %, neměla by se vztahovat na běžné finanční operace občanů a podniků typu: hypotéky, pojištění, podnikové úvěry atd. Oficiálním cílem tohoto zdanění je „snaha o spravedlivější příspěvek finančních institucí k nákladům na řešení evropské dluhové krize“. Počítá se přibližně s výnosem 35 miliard eur (téměř 900 miliard korun).

Tato daň je klasickým případem Bastiatova „co je a co není vidět“. To, co je vidět, je relativně snadný teoretický zisk 35 miliard eur, který se na první pohled tváří jako daň „Robina Hooda“ a neovlivní běžného občana.

Opak je ale bohužel pravdou. To, co není vidět, je například historická zkušenost ze Švédska, kde po dvou letech zavedení této daně na akcie a opce klesl objem obchodů s akciemi o 60 % a opční trh prakticky přestal existovat, přičemž výnos z této daně byl pouhým zlomkem očekávání. Tato daň byla s ostudou zrušena.

Tato daň se snaží eliminovat možné přesunutí do daňových rájů. Existuje návrh, aby se daň platila z každého cenného papíru nebo derivátu podle toho, kde byl emitován, bez ohledu na to, kde se s ním obchoduje. Výsledkem tohoto kroku bude jistě přesun emisní aktivity do zemí, kde tato daň platit nebude.

Obchody s deriváty jsou mnohonásobně větší než celosvětové HDP, a proto jakýkoli pokus o zdanění na tuto oblast velmi citelně dolehne. Jakékoli zvýšení nákladů pro spekulanty s nízkou marží a vysokým objemem obchodů (high-frekvency trading) donutí tyto obchodníky hledat trhy, jež nebudou touto daní postihnuty. Odliv tohoto druhu obchodů však neprospěje nikomu, jelikož spekulanty daná likvidita snižuje spready a vytváří hloubku trhu. Vzhledem k tomu, že se tito obchodníci zaměřují i na trhy státních dluhopisů evropských zemí, může se tato daň při odlivu spekulačního kapitálu ukázat jako dvousečnou zbraní.

Radek Budka,

Portfolio Manager

Conseq Investment Management a. s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí