Čínská ekonomika opět zpomalila

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Wikimedia Commons

Čínské HDP dosáhlo ve třetím čtvrtletí meziročního růstu více než sedmi procent, což je v situaci, kdy se eurozóna pravděpodobně nachází v recesi a Spojené státy, jako tahoun světové ekonomiky, rostou v letošním roce pouze o dvě procenta, velice pěkný výsledek. Bohužel si většina analytiků zvykla u Číny na dvouciferný růst.

To však již nebude pro Říši středu tak snadno dosažitelné jako v minulosti. Čínský nominální produkt se od roku 2000 ztrojnásobil. Desetiprocentní růst HDP na osobu ze současných 7000 USD, což znamená dodatečnou produkci ve výši 700 USD na osobu, je obtížnější než desetiprocentní růst z dřívějších 700 USD, kdy stačilo vyprodukovat jen o 70 USD na hlavu více (HDP na hlavu Číny v roce 1992).

Čínská ekonomika tvoří asi 10,5 procenta celosvětového HDP. Její růst HDP na celosvětovém růstu se však podílí více než dvaceti procenty. Je tedy evidentní, že země draka bude v několika následujících letech svůj podíl na celosvětové ekonomice zvyšovat. Je však jisté, že v tomto tempu nemůže pokračovat do nekonečna. Zpomalení světové ekonomiky je tedy způsobeno spíše zpomalením USA a recesí v Evropě než situací v Číně. Naopak zpomalení Číny pramení ze zpomalení spotřeby domácností ve vyspělém světě.

Pokud budeme hledat další příčiny zpomalení dynamiky čínské ekonomiky, pak by naše pozornost měla směřovat k čistým exportům. Ty tvořily ještě v roce 2007 více než 8,7 procent čínské ekonomiky. V prvních devíti měsících roku 2012 se tento ukazatel snížil na pouhá dvě procenta. Když si k tomuto faktoru přidáme i raketový růst maloobchodních tržeb, který v září dosáhl 14,2 procenta meziročně, dojdeme k závěru, že se Čína transformuje z továrny pro celý svět na spotřební ekonomiku podobnou té evropské a americké, kde většinu ekonomiky tvoří spotřeba domácností. Zlepšuje se rovněž efektivita vládních výdajů. To by potvrzovala i slova čínského vedení, že „růst bude sice o něco pomalejší než v minulosti, ale bude zdravější“. To by mohlo znamenat konec prázdným městům uprostřed ničeho. Na závěr si dovolím ocitovat kolegu Radka Budku: „Když vyhrabu a zahrabu jámu, HDP země sice vzroste, ale blahobyt obyvatel nikoliv.“

Vojtěch Železný,

Portfolio manažer

Conseq Investment Manager, a. s

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí