Jak je na tom technicky FTSE?

štítky Investice Stalo se Účty přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Index londýnské burzy FTSE100 naráží již delší dobu na odpor, který mu klade žlutá, klesající resistence. První pokus o proražení v polovině února se nezdařil a následovala korekce na úroveň 5800 bodů, od které se hodnota indexu odrazila a vydala se opět vzhůru k druhému pokusu. Není to však jediná překážka stojící v cestě budoucímu růstu. Vodorovná (červená) resistance na úrovni maximální hodnoty minulého roku tvoří, spolu s již zmiňovanou klesající (žlutou) resistancí vizuální překážku, které si jsou obchodníci zabývající se trhem Velké Británie vědomi.

Na úrovni loňského maxima se zcela jistě dá předpokládat odraz a průchod až na druhý pokus, protože nejprve bude třeba zlikvidovat zde ležící prodejní příkazy. Jejich větší množství může vyvolat v souladu s momentálními fundamentálními ukazateli oscilaci hodnoty FTSE mezi klesající žlutou a vodorovnou červenou čarou. Proražení loňského maxima pak přichází do úvahy v případě, že se něco podobného povede i indexu Dow Jones, protože oba indexy vykazují v poslední době vysokou korelaci svého chování.

Pokud by došlo k poklesu, je třeba hlídat pokles pod rostoucí červenou trendovou čáru. Její proražení by indikovalo nástup nějaké hlubší, déletrvající korekce. Na druhou stranu obchodníci, kteří se řídí sledováním MACD mají v současné chvíli prst na spoušti, protože MACD se nachází v pozici, kdy každou chvíli může vzniknout nákupní signál. Protože MACD je silně sledovaným indikátorem, je vznik nákupního signálu vždy podpořen následným růstem vyvolaným tímto nákupním signálem.

Pokud by se podařilo prorazit loňská maxima, nebránilo by pak nic růstu hodnoty indexu na úroveň absolutního maxima na úrovni 6930 bodů.

Vladimír Vaner

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí