10 akcií pro rok 2012 podle Barrons

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Barrons každý rok doporučuje deset akcií, které by neměly chybět v portfoliu každého investora. Tady jsou:

Berkshire Hathaway Sázka na Warrena Buffeta je sázkou na jistotu. Investory v Čechách může mírně znepokojovat pouze cena jedné akcie ve výši okolo 116000 USD, ale investice ve výši okolo 50 MKč za akcii se jistě vyplácí. Kdo nechce investovat 50 MKč za akcie A, může zvolit akcie B ve výši okolo 78 USD. Vztah mezi A a B je B=A/1500, takže čaroděj z Omahy myslí i na drobné investory. V loňském roce vzrostla hodnota akcií typu A o 15%.

MetLife Metlife (MET) je pojišťovna, která je vzhledem k ceně akcií na úrovni okolo 31 USD nejméně sedmkrát podhodnocena vzhledem k cílovým cenám. Pojišťovny na rozdíl od bank mají neustálý přiliv kapitálu od obyvatelstva a vzhledem k tomu, že nenakupují dluhopisy, nehrozí kostlivci ve skříních.

Sanofi SNY je francouzská farmaceutická firma, která velmi dobré portfolio léků vzhledem k americkému trhu, zahrnující léky na cukrovku, rakovinu a srdeční choroby. Současná cena je osmkrát podhodnocena vzhledem k cílovým cenám.

Seagate Technology Výrobce pevných disků STX ještě neřekl své poslední slovo. Vzhledem k záplavám v Thajsku vylétly ceny pevných disků na dvojnásobné hodnoty. Nutno vědět, že hlavní škody utrpěli hlavní konkurenti Western Digital a Toshiba, protože Seagate má své továrny jinde ve světě. Současná cena akcie je podle Barron’s zhruba šestkrát podhodnocená.

Vodafone Telekomunikační sektor v USA očekává do roku 2014 čtrnáckrát vyšší příjmy než v současnosti. Vodafone má vyšší zastoupení v Evropě, ale americký lukrativní trh vytváří předpoklad, že je současná cena VOD zhruba 10 krát podhodnocena vzhledem k cílovým cenám. Vodafone v ziscích překonává v USA svého největšího konkurenta Verizone.

Royal Dutch Shell Energetický sektor by v portfoliu investora neměl chybět. Současná zisky RDSA jsou zhruba desetkrát menší, než očekávané do roku 2014, a to by se mělo zcela jistě odrazit i na ceně akcií. Firma očekává po spuštění nových investic v Kanadě a Kataru zvýšené příjmy hotovosti.

Freeport McMoRan Copper and Gold Ani investice do zlata není od věci. Těžařská firma FCX je kromě dividend zajímavá tím, že doluje zlato a měď. Vzhledem k momentálním cenám mědi, které jsou velmi podhodnocené se dají očekávat zvýšené zisky v tomto směru.

Comcast CMSCA je největší poskytovatel kabelové televize a lukrativního internetového připojení v USA. Cílová cena akcie je v současné době dvanáctkrát podhodnocena, což z nákupu této akcie vytváří zajímavý titul. Očekává se, že firma zvýší v příštím roce i vyplácení dividend.

Procter & Gamble PG má ve svém portfoliu známé drogistické výrobky. Její rozšíření po celém světě vytváří příjemné cash-flow ze zemí, které nejsou zasaženy snižující se cenou amerického dolaru. Cena akcie v posledních letech zaostávala za rostoucími příjmy, což by mohla v příštím roce napravit. Zisky by se měly v příštích letech zvýšit až čtrnáctkrát.

Daimler Luxusní zboží a luxusní auta jdou na odbyt i v době krize. Vždy se najde někdo, kdo na krizi vydělá a není lepší cesta, jak dát sousedům najevo své společenské postavení než nákupem luxusního auta v době krize. Není také od věci, že v rozvíjejících se zemích je luxusní auto společenskou nezbytností. Daimler staví své továrny i v Číně, a tím si vytváří příznivé prostředí k proniknutí na celý Asijský trh. Současné ceny DDAIF jsou na úrovních okolo 45 USD, ale existuje prostor k tomu, aby se podívaly někam k úrovním svých historických vrcholů okolo 79 USD.

Zdroj: Barrons.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí