O investicích je dobré se poradit

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Starat se o rodinné finance by mělo být samozřejmostí pro všechny rodiny. Každá z nás má však jiné priority, finanční sny a přání nebo sklon k riziku. K uskutečnění našich přání je potřeba finančně plánovat a vhodně spořit či investovat. Možnosti jsou dvě: buď se o všechno postaráme sami, nebo se poradíme s profesionálem.

Finance je potřeba plánovat dopředu. Abychom dosáhli našich finančních cílů, tak je vhodné pravidelně šetřit a investovat. Našetřit dětem na studia, pořídit lepší bydlení nebo se zabezpečit na penzi vyžaduje důsledné finanční plánování. V případě, že se o všechno budeme starat sami, tak budeme potřebovat dostatek času a znalostí, abychom finanční produkty porovnali. Tento čas můžete přitom strávit zcela jinak, když využijeme služeb finančního poradce.

Dobrý poradce ušetří spoustu peněz

Stejně jako ve všech profesích jsou finanční poradci dobří a špatní. Mnoho Čechů však má vůči poradcům velkou nedůvěru. Ostražitost je určitě potřeba, ale nenechat si poradit není rozumné. Dobrý poradce může ušetřit hodně peněz. Přizpůsobí náš finanční plán naším potřebám v čase tak, aby byly splnitelné a dosažitelné. Mnohdy teprve finanční poradce nás přiměje, abychom se zamysleli nad rozložením našich rodinných financí. Důležitý je však náš aktivní přístup. Musíme totiž vědět, na co peníze budeme potřebovat, v jaké výši. Nebo kolik můžeme měsíčně odkládat stranou.

Proč dlouhodobou spolupráci?

Dobrý finačnní poradce chce, abychom byli jako klienti spokojeni. Finanční poradce získává nové kontakty od spokojených klientů. Cílem je dlouhodobá spolupráce. Kvalitní finanční poradce nás pravidleně kontaktuje. Aktualizuje náš finanční plán v závislosti na změně priorit nebo finančních možností. Vizitkou dobrý poradců je dlouhodobá spolupráce. Finanční poradenství je založeno na důvěře. Je to stejné jako s výběrem dovolené. Ve vybrané zemi, hotelu a letadlu jsme taky ještě nebyli a věříme, že to bude prima. Sázíme totiž na značku cestovní kanceláře, doporučení známých, vyhledaných informací na internetu a kvalitním dojmu pracovníka cestovní kanceláře, který nám ochotně stručně a jasně odpověděl na všechny naše otázky. Výběr finančního poradce je obdobný. Než dojde k uzavření smluv, dojde k několika schůzkám.

  • Během první schůzky by měl poradce získat základní informace – tj. naše finanční cíle a plány během let, naši majetkovou situaci a samozřejmě náš přístup k riziku. Seriózní poradce vás na první schůzce nikdy nenutí uzavírat nějakou smlouvu.
  • Na základě získaných informací sestaví náš finanční poradce komplexní finanční rodinný plán. Navrhne uzavření potřebných finančních produktů k zajištění finančních prostředků ke stanoveným cílům v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Všechny své kroky nám samozřejmě vysvětlí a ukáže jednotlivé propočty (např. v excelu). Nechá vám jej samozřejmě k dispozici. Měli bychom rovněž vědět, z jakých produktů poradce vybíral. Dobrý poradce by měl nabízet většinu produktů dostupných na trhu (od různých společností). Ani na druhé schůzce vás dobrý poradce netlačí k uzavření nějaké smlouvy.
  • Nejdříve u třetí schůzky může dojít k podpisu navržených smluv, pokud s nimi budeme souhlasit. Popřípadě dojde k dalšímu upřesnění a dalším schůzkám a smlouvy se podepíší ještě později. Pokud si nejsme návrhem jisti, můžeme ke schůzce přizvat rodinného příslušníka či kamaráda, který se ve financích vyzná, aby svůj návrh poradce obhájil i před ním. Dobrý poradce se nebude vyhýbat žádné konfrontaci a svůj návrh si vždy obhájí. Uzavřením smlouvy však spolupráce u kvalitního poradce nikdy nekončí. Věnuje se nám dlouhodobě. Finanční poradce získává nové kontakty od spokojených klientů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí