Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok, počítá se schodkem 105 miliard korun

čtení na 2 minuty

Koaliční kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) na svém středečním jednání jednomyslně podpořil návrh státního rozpočtu na rok 2012. I když Věci veřejné získaly další čtyři miliardy na dopravu, schodek rozpočtu by měl zůstat v plánované výši, tedy 105 miliard korun. O přijetí rozpočtu informoval sám předseda vlády.

"Vážím si toho, že vláda můj návrh schválila jednomyslně,“ okomentoval přijetí návrhu státního rozpočtu na příští rok ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který je předkladatelem nor­my.

Během středečního jednání vlády došlo také k přesunu čtyř miliard korun ze státního rozpočtu do Státního fondu dopravní infrastruktury. To požadoval ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). "V průběhu projednávání rozpočtu jsem ministrovi financí uložil, aby vypracoval pozměňovací návrh, na základě kterého by došlo k navýšení výdajů SFDI o čtyři miliardy korun. Pan ministr tento úkol naprosto precizně splnil v rámci svých rozpočtových kapitol, tedy dluhové služby a rezervy na kofinancování,“ řekl k přesunu premiér Nečas.

Podle Kalouska byl přesun únosný především díky neustále stoupající důvěře České republiky na finančních trzích.

"V tuto chvíli musím říct, že to bylo asi maximum možného, toho, co bylo možné vyjednat,“ okomentoval navýšení své kapitoly ministr dopravy, který však zároveň doplnil, že protože potřeboval více financí, bude muset hledat ve svém rezortu další úspory.

Plánované příjmy rozpočtu mají být v příštím roce ve výši 1,085 bilionu korun a výdaje necelých 1,190 bilionu korun. Plánovaný schodek rozpočtu je pak o 30 miliard korun nižší než v roce 2011 a deficit veřejných rozpočtů by v příštím roce měl dosahovat 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Státní rozpočet počítá s růstem HDP České republiky v příštím roce o 2,5 procenta.

Oproti letošnímu roku dostane více peněz například rezort školství ministra Josefa Dobeše (VV). Tomu se rozpočet navýší o deset miliard na 137 miliard korun.

Nejvíce si však meziročně polepší ministerstvo práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), kterému se finance navýší o více než 21 miliard korun na téměř 505 miliard. Rozpočet tohoto rezortu spolyká 42,5 procenta celkového rozpočtu a největší část jde na výplatu důchodů. Jen letos se na důchody počítá se 373 miliardami ko­run.

Vláda musí ze zákona návrh státního rozpočtu na příští rok odeslat k projednání do Poslanecké sněmovny do 30. září. Poslanci pak rozpočet musí odsouhlasit do konce roku.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí