Nezaplatili jste povinné pojistné? Počítejte s penále

štítky Daně Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Počet osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) v Česku každoročně stoupá. Všechny tyto OSVČ na hlavní výdělečnou činnost musí každý měsíc hradit zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Opožděná či pozapomenutá platba přitom znamená předepsání penále.

OSVČ hradí sociální a zdravotní pojištění formou měsíčních záloh, které závisí na dosaženém zisku v minulém období. Při hlavní výdělečné činnosti však musí být vždy zaplaceno alespoň minimální zdravotní a sociální pojištění. Pro rok 2011 činí minimální zdravotní pojištění 1 670 korun a minimální sociální pojištění 1 807 korun. Záloha na zdravotním pojištění je splatná pro OSVČ do 8. dne následujícího měsíce, záloha u sociálního pojištění je splatná do 20. dne následujícího měsíce. OSVČ stejně jako zaměstnavatelé musí dodržovat vůči veřejným institucím jako je OSSZ a příslušné zdravotní pojišťovny zákonné povinnosti. Především musí řádně a včas odvádět sociální a zdravotní pojištění. Neplacení pojistného, opožděná platba pojistného či jeho placení v nižší výši je důvodem pro předepsání penále.

Finanční problémy je potřeba řešit

Dočasné finanční problémy mohou během roku potkat každou firmu nebo OSVČ. V důsledku opožděné platby od odběratele tak může být opožděně zaplaceno sociální či zdravotní pojištění. A vznik penále je na světě. Jak vysoké je penále ve zdravotním a sociálním pojištění?

Ve zdravotním pojištění i sociálním pojištění se penále poprvé platí od bezprostředně následujícího dne po dni splatnosti pojistného. Poslední den pro počítání penále je den úhrady pojistného. Sazba penále u zdravotního i sociálního pojištění činí 0,05 procenta denně. Uvedená sazba penále jednoduše znamená, že z dlužné částky 20 000 korun činí penále 10 korun denně, což je 3 650 korun za rok. Penále je tak velmi vysoké, roční úroková míra činí 18,25 procenta.

Jak snížit penalizaci u sociálního pojištění?

U sociálního pojištění je možnost snížit penalizaci. Jak? Když je na úhradu dlužného pojistného uzavřen splátkový kalendář, tak během úhrady dlužného pojistného ve splátkách činí dlužné pojistné 0,025 procenta denně. Zvýhodněná penalizace začíná běžet úhradou první splátky. Jestliže není řádně dodržen splátkový kalendář, dochází opět k počítání penále s původní sazbou 0,05 procenta den­ně.

Dlužné penále vymáhají exekutoři

Pokud nedojde k dobrovolné úhradě předepsaného penále na sociálním a zdravotním pojištění, tak jsou tyto částky vymáhány zdravotními pojišťovnami či OSSZ soudní cestou. V praxi jsou často vymáháním sociálního či zdravotního pojištění pověřeny exekutorské úřady. Při nedobrovolné úhradě penále tak musí plátce počítat, že jeho celkové náklady budou vyšší o náklady a odměnu exekutora. Spoléhat se na to, že uhradíme pouze dlužné pojistné a penále či pokuta se nějak zruší, je špatným řešením. Možnosti exekuce jsou totiž velmi široké, např. exekuce přikázáním pohledávky na účtech povinného u bank a jiných peněžních institucí, exekuce přikázáním jiné pohledávky, exekuce srážkou ze mzdy, pracovní odměny, důchodu, sociální a nemocenské dávky, exekuce prodejem movitých věcí či exekuce prodejem nemovitosti.

Spolupráce se vyplatí

Při finančních problémech je vhodné se s OSSZ a zdravotní pojišťovnou spojit a nemožnost platit pojištění řešit. Předejde se tak mnoha nepříjemnostem. Když např. nebyly několik měsíců prostředky na úhradu pojistného, je po zlepšení finanční situace nutné pojistné ihned doplatit. Pokud není jednorázová úhrada možná, je řešením písemně požádat o úhradu dlužného pojistného ve splátkách.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí