Investice soukromého sektoru jsou nejdůležitější pro zotavení se z ekonomické krize

štítek Investice přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pro zotavení světové i české ekonomiky bude nejdůležitější přechod od růstu, který je z velké části způsoben a udržován masivními stimuly vlád v době krize, k růstu, který je vytvářen soukromým sektorem. Shodli se na tom účastníci pražské konference ACCA & CFA Busines Mixer, kterou v říjnu pořádaly Asociace profesních účetních ACCA a Czech CFA Society.

„Pro celkové zotavení ekonomiky je nejdůležitější zlepšení dostupnosti financí ze strany bank za účelem financování projektů. Při pohledu na historická data lze říci, že objemy půjček ze strany bank vždy kopírovaly ekonomický vývoj České republiky,“ uvedl ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda a dodal: „Na rozdíl od let 1999 až 2002, kdy naši ekonomiku nastartoval příliv přímých zahraničních investic, se nyní s jejich masivním přílivem počítat nedá. Hlavní váhu ve financování zotavení bude mít úvěrová emise domácích bank.“

Podle Bendy je cesta snížení veřejných dluhů, kterou si vybírají evropské země, z dlouhodobého hlediska pravděpodobně ta správnější, byť za cenu dočasného snížení ekonomického růstu.

Během konference připomenul americký ekonom ze společnosti MSI Global Dr. Michael Ivanovitch, že i v zemích jako je Německo lze část nynějšího růstu připsat vládním výdajům během volebního roku. V Německu se také tradičně přidává silná role tamního exportu.

„Česká republika nakonec do eurozóny vstoupí, protože je to dlouhodobý trend. V současné době je pro Česko ale samozřejmě nejlepší dobře nastartovat svoji ekonomiku a to nehledě na to, jestli euro ano, nebo ne,“ okomentoval Ivanovitch naše plnění Maastrichtských kritérií pro přijetí eura.

Z konference vyplynulo, že názor na fiskální konsolidaci na úkor růstu není zcela jednotný. Všeobecně však platí, že finanční trhy pozorně sledují tři indikátory: růst, inflaci a rozpočtovou politiku hlavních světových ekonomik.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí