Průzkum: Obavu ze ztráty práce má 60 procent lidí

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Obavu ze ztráty práce má 60 procent lidí. Naopak o práci se vůbec nebojí jen 24 procent lidí a pouze 16 procent má jistotu, že je osobně zaměstnavatel nepropustí. Ukázal to průzkum pracovního portálu Onlineprace, který se uskutečnil v polovině září.

Celkem 51 procent dotázaných uvedlo, že práci dnes nemá jistou prakticky nikdo. Dalších devět procent lidí míní, že se o svoji práci bojí, protože jejich zaměstnavatel v poslední době propouštěl nebo se k takovému kroku chystá. Naproti tomu 16 procent dotázaných odpovědělo, že je zaměstnavatel nepropustí.

„Vysoké procento lidí majících strach ze ztráty zaměstnání ukazuje, že dopady ekonomické krize na pracovní trh stále přetrvávají,“ uvedla manažerka zákaznického servisu portálu Lea Kozáková. Podle ní řada firem stále pracuje na optimalizaci nákladů včetně mzdových, a snižuje také počty zaměstnanců. Nová místa vznikají stále poměrně omezeně a pokud firmy hledají nové zaměstnance, jde prý se většinou o pozice, které opustili stávající zaměstnanci.

I tak ale podle Kozákové v porovnání se stejným obdobím loňského roku pracovních nabídek mírně přibylo. Nejčastěji firmy hledají zaměstnance na pozice v obchodu a financích, nedostatek vhodných kandidátů je aktuálně ve výrobním a technickém sektoru zejména techniků a řemeslníků.

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí