Japonsko kvůli silné domácí měně uvolnilo měnovou politiku

štítky Měnová politika Stalo se čtení na 2 minuty

Japonská centrální banka na dnešním mimořádném zasedání vyhověla tlaku vlády a uvolnila měnovou politiku, aby omezila růst domácí měny a podpořila japonskou ekonomiku. K podpoře hospodářského růstu se nyní chystá rovněž samotná vláda. Ta podle premiéra Naota Kana hodlá k podpůrným opatřením využít rozpočtové rezervy v hodnotě 920 miliard jenů (přes 210 miliard Kč).

Vláda se dnes dohodla, že její opatření se soustředí na nezaměstnanost a další oblasti. O podrobnostech rozhodne 10. září. „Japonsko čelí rostoucímu jenu a existují obavy ze zpomalení zahraničních ekonomik,“ upozornil premiér. Dodal, že Japonsko bude pozorně sledovat vývoj měnových kurzů a podnikne rázná opatření, jakmile to bude zapotřebí.

Centrální banka se dnes rozhodla rozšířit nabídku levných úvěrů pro finanční instituce na 30 bilionů jenů (6,8 bilionu Kč) ze současných 20 bilionů jenů. „Banka tak podpoří pokles tržních úrokových sazeb,“ uvedla. „Banka věří, že toto opatření uvolňující měnovou politiku bude společně s vládním úsilím účinné při dalším zajišťování oživení japonské ekonomiky,“ dodala. Svou hlavní úrokovou sazbu dnes centrální banka ponechala beze změny na 0,1 procenta.

Analytici pochybují, že nové opatření centrální banky bude mít výraznější vliv na silný japonský jen, který má negativní dopad na export, a ohrožuje tak hospodářské oživení v zemi. Japonská akciová burza po rozhodnutí banky ztratila velkou část svých počátečních zisků, zatímco japonský jen smazal většinu svých ztrát.

„Je to lepší než nic, ale je to zklamání,“ řekl o rozhodnutí banky analytik Nagajuki Jamagiši ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. „Pokud se ekonomické vyhlídky a podmínky na trhu zhorší, banka zřejmě oznámí určitá dodatečná opatření,“ dodal ekonom Masaaki Kanno z firmy JPMorgan Securities Japan.

Japonský jen se minulý týden vůči dolaru vyšplhal až na 15leté maximum 83,58 JPY. Japonská měna nyní těží z obav ohledně vývoje světové ekonomiky, protože je investory považována za bezpečné útočiště.

Silný japonský jen působí problémy japonským exportérům, protože po přepočtu snižuje hodnotu jejich zahraničních příjmů. Růst japonského exportu, který je klíčový pro oživení japonské ekonomiky, v červenci již pátý měsíc za sebou zpomalil.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí