Jak se vyvarovat pokut a penále na pojištění?

štítky Pojištění Právo čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dočasné finanční problémy mohou během roku potkat každou firmu nebo osobu samostatně výdělečně činnou. V důsledku opožděné platby od odběratele může být opožděně zaplaceno sociální či zdravotní pojištění. A vznik penále je na světě. Jak vysoké je penále a pokuty ve zdravotním a sociálním pojištění?

Zaměstnavatelé a OSVČ musí dodržovat vůči veřejným institucím jako je OSSZ a příslušné zdravotní pojišťovny zákonné povinnosti. Jejich nedodržení může mít za následek obdržení pokuty. Současně musí zaměstnavatelé i OSVČ včas a v řádné výši odvádět zdravotní a sociální pojištění. Neplacení pojistného, opožděná platba pojistného či placení pojistného v nižší výši je důvodem pro předepsání penále.

Kdy musí být pojistné zaplaceno?

V roce 2010 se za den platby považuje den, kdy jsou peněžní prostředky připsány na účet místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení nebo místně příslušné zdravotní pojišťovny. Je proto nutné dávat pozor a provést platby s patřičným předstihem. Zdravotní pojištění musí být zaplaceno do 8. dne následujícího měsíce a sociální pojištění do 20. dne následujícího měsíce. Opožděná platba pojistného automaticky znamená vznik penále. Důležité je však hlídat zaplacení pojistné zejména pro OSVČ, které si dobrovolně platí nemocenské pojištění. V případě, že platba nemocenského nebude připsána na účet okresní správy sociálního zabezpečení do 20. dne následujícího měsíce (ale třeba až 21. dne), tak dochází k zániku nemocenského pojištění (od prvního dne měsíce, za který nebylo pojistné řádně a včas uhrazeno).

Jak vysoké je penále?

Ve zdravotním pojištění i sociálním pojištění se penále poprvé platí od bezprostředně následujícího dne po dni splatnosti pojistného. Poslední den pro počítání penále je den úhrady pojistného. Sazba penále u zdravotního i sociálního pojištění činí 0,05 % denně. Uvedená sazba penále jednoduše znamená, že z dlužné částky 20 000,– Kč činí penále 10,– Kč denně, což je 3 650,– Kč za rok. Penále je tak velmi vysoké, roční úroková míra činí 18,25 %. U sociálního pojištění je možnost snížit penalizaci. Jak? Když je na úhradu dlužného pojistného uzavřen splátkový kalendář, tak během úhrady dlužného pojistného ve splátkách činí dlužné pojistné 0,025 % denně. Zvýhodněná penalizace začíná běžet úhradou první splátky. Jestliže není řádně dodržen splátkový kalendář, dochází opět k počítání penále s původní sazbou 0,05 % denně.

Jak vysoké jsou pokuty?

Zaměstnavatelé i OSVČ musí plnit své oznamovací povinnosti. Za nesplnění oznamovacích povinností může být uložena pokuta až ve výši 10 tisíc Kč. Při opakovaném porušení povinností může obdržet pokutu až ve výši 20 tisíc Kč. OSVČ má současně povinnost odevzdat příslušné zdravotní pojišťovně Přehled o příjmech a výdajích v řádném termínu. Při nedodržení termínu může být uložena pokuta až ve výši 50 tisíc Kč. Stejné oznamovací povinnosti jako vůči zdravotní pojišťovně má OSVČ, mají i zaměstnavatelé vůči Okresní správě sociálního zabezpečení. Při nesplnění oznamovací a vyměřovací povinnosti může OSVČ dostat pokutu až ve výši 20 000,– Kč a při opakovaném porušení povinností až 100 000,– Kč.

Penále a pokuty se vymáhají soudní cestou

Pokud nedojde k dobrovolné úhradě penále či pokuty, tak jsou tyto částky vymáhány zdravotními pojišťovnami či OSSZ soudní cestou. V praxi často jsou vymáháním sociálního či zdravotního pojištění pověřeny exekutorské úřady. Při nedobrovolné úhradě penále tak musí plátce počítat, že jeho celkové náklady budou vyšší o náklady a odměnu exekutora. Spoléhat se na to, že uhradíme pouze dlužné pojistné a penále či pokuta se nějak zruší, je špatným řešením. Možnosti exekuce jsou totiž velmi široké, např. exekuce přikázáním pohledávky na účtech povinného u bank a jiných peněžních institucí, exekuce přikázáním jiné pohledávky, exekuce srážkou ze mzdy, pracovní odměny, důchodu, sociální a nemocenské dávky, exekuce prodejem movitých věcí, exekuce prodejem nemovitosti.

Kdy lze požádat o snížení penále?

Při finančních problémech je vhodné se s OSSZ a zdravotní pojišťovnou spojit a nemožnost platit pojištění řešit. Předejte se tak mnoha nepříjemnostem. Když např. nebyly několik měsíců prostředky na úhradu pojistného, je po zlepšení finanční situace nutné pojistné ihned doplatit. Pokud není jednorázová úhrada možná, je řešením písemně požádat o úhradu dlužného pojistného ve splátkách. Dlužné penále lze snížit nebo zcela prominout. Jak?

  • je nutné si podat v zákonné lhůtě písemnou žádost o prominutí penále (žádost musí být odůvodněná)
  • musí být uhrazeno veškeré dlužné pojistné (základní pojistné nelze nikdy snížit ani prominout)

Žádost o prominutí či snížení penále se píše, když plátce daně souhlasí s dlužnou částkou. V případě, že si plátce pojistného myslí, že nemělo být dlužné penále či pokuta vůbec předepsána, tak je nutné podat odvolání. U platebního výměru na dlužné penále je u zdravotního pojištění i sociálního pojištění 15denní zákonná lhůta pro podání odvolání či žádosti o prominutí penále. OSVČ a zaměstnavatelé, kteří s OSSZ či zdravotní pojišťovnou komunikují, mají snahu současné problémy řešit a dodržují stanovené dohody, mají podstatně vyšší šance na prominutí či alespoň snížení. Na prominutí či snížení penále formou odstranění tvrdosti však není právní nárok a nelze se jej domoci ani přezkoumat soudní cestou. Rozhodnutí je pouze na pověřených institucích a jejich rozhodnutí je konečné.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí