V Česku začaly v pořadí páté volby do Poslanecké sněmovny

štítek Politika přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V Česku začaly dnes ve 14:00 v pořadí páté volby do Poslanecké sněmovny. Lidé v nich rozhodnou o tom, který z více než 5000 kandidátů 25 uskupení získá křeslo ve dvousetčlenné dolní komoře parlamentu a kdo z politických lídrů dostane šanci sestavit novou vládu.

Volební místnosti budou dnes otevřeny do 22:00, v sobotu od 08:00 do 14:00, kdy hlasování končí.

Tak jako při minulých volbách se za volebními komisaři do některých okrsků vypraví členové sekretariátu Státní volební komise na kontrolu, zda se volby konají podle všech pravidel. V případě členů Státní volební komise je zcela na jejich uvážení, zda a ve které volební místnosti provedou kontrolu řádnosti hlasování. Jejími členy jsou ministr vnitra a jeho zástupce, představitelé sedmi ministerstev, ČSÚ a prezidentské kanceláře,

V obcích na Moravě, které byly nedávno postiženy záplavami, by podle informací ministerstva vnitra neměly nastat s volbami žádné problémy. Pokud by voda situaci náhle zkomplikovala o víkendu, potíže by se řešily individuálně. „Může se například jednat o poškození volební místnosti, kdy by bylo třeba vybrat jiné prostory, i třeba v sousední obci, dohodnout zajištění distribuce náhradních hlasovacích lístků a dalších volebních materiálů, zabezpečit náhradní řešení telefonního spojení pomocí mobilů,“ uvedl Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva.

Na zajištění dosavadního průběhu voleb obdržela Státní volební komise do středy zatím jen stížnost na to, že se voličské průkazy nevydávají prostřednictvím datových schránek. Podle ministerstva ale takto předloženou žádost, byť se zaručeným elektronickým podpisem, nelze považovat za písemnou žádost s ověřeným podpisem ve smyslu volebního zákona. O voličské průkazy, které umožní hlasovat mimo domovskou obec, mohli lidé žádat obecní úřad písemně do minulého pátku, osobně pak ještě do středy tohoto týdne.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí