Hospodářská komora: OSVČ by měly mít svou značku kvality

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Osoby samostatně výdělečně činné by měly dostávat značku kvality, shodli se na tom členové Hospodářské komory České republiky, Rady kvality a zástupci podnikatelů. Značka kvality by dala OSVČ především větší jistotu a pomohla by rozlišit skutečnou kvalitu od zbytku poskytovaných služeb. Uvedl to viceprezident Hospodářské komory České republiky František Holec.

„Člověk, který se rozhodl podnikat, nemá žádné výhody jako zaměstnanec. Pracuje více než osm hodin denně, o dovolené si může nechat jenom zdát, nedostane žádné pomůcky a za to všechno navíc ručí celým svým majetkem,“ řekl k současné situaci OSVČ v České republice Holec a dodal: „A když jde do důchodu, tak dostane naprosto směšné peníze. Většina podnikatelů radši pracuje i v důchodu, aby se uživili.“

Podle jeho názoru by měli mít podnikatelé takzvaný „řidičák pro podnikání“. To znamená, že by měli znát všechny možnosti v podnikání, ale zároveň i všechna možná rizika. Zvýšit by se měla také finanční gramotnost OSVČ.

„Neznám osobu samostatně výdělečně činnou, která vlastní značku kvality. A přitom mnozí podnikatelé ji chtějí, aby dali najevo, že skutečně poctivě pracují a odvádějí kvalitní práci.“

Holec zmínil také potřebu stavební policie. „Je potřeba, aby někdo kontroloval, kdo a jak pracuje na stavbách. Tím by se předešlo pozdějším nedostatkům, jako jsou například plesnivé byty. A to je podle mého názoru kvalita,“ uzavřel.

Počet OSVČ se v České republice za poslední dva roky zvýšil zhruba o 40 000. Nyní je tak v Česku přibližně 960 000 osob samostatně výdělečně činných.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí