Příspěvky na bydlení se už netýkají jen sociálně slabých

štítky Právo Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pomalu přestává platit, že dávka na bydlení je určena jen pro sociálně slabé. V letošním roce došlo k navýšení částek, které jsou rozhodující pro výpočet nároku na tuto dávku, a ta se tím stává dostupnější pro větší počet rodin.

V minulých letech byla tato dávka přístupná pouze sociálně slabým rodinám. Dnes již může pomoci rodinám, kde je jeden z manželů nezaměstnaný nebo na mateřské dovolené, ale mohou ji využít také jednotlivci, například důchodci či svobodné matky.

Všechny ostatní dávky sociální péče byly letos sníženy, ale příspěvek na bydlení byl naopak navýšen a to v rozmezí 15 až 25 procent, záleží na místě bydliště a počtu členů rodiny. Dávka se uplatňuje za předchozí čtvrtletí, tzn. v dubnu lze zažádat za měsíce leden, únor a březen.

Hlavním předpokladem k obdržení příspěvku na bydlení je skutečnost, že jde o vlastníka nebo nájemce bytu, který zde má hlášené trvalé bydliště. Tyto podmínky platí i pro osoby, které bydlí ve vlastním rodinném domě. Nájemníci těchto domů však na příspěvek nárok nemají.

Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, zjišťují se dále příjmy všech osob, které jsou zde hlášeny k trvalému pobytu a sčítají se. Do těchto rozhodných příjmů se započítává rodičovský příspěvek, přídavky na děti, nemocenská a podpora v nezaměstnanosti.

Další položky, které je nutné doložit, jsou náklady spojené s bydlením. Jsou jimi:

Nájemné (pokud se jedná o nájemní byt) ; zálohy na ceny služeb a energií (voda, elektřina, plyn, vytápění) ; doklad o zaplacení komunálního odpadu (v případě, že byl hrazen v období, za které je dávka žádána) ; Doklady týkající se všech přeplatků a doplatků.

Je nutné vždy přinést originály těchto dokumentů.

Dále je potřeba předložit občanský průkaz; listinu, která dokazuje váš vztah k bytu (nájemní smlouva, kupní smlouva atd.) ; rodné listy dětí do 15 let; písemný souhlas všech posuzovaných osob.

Jak vypočítat nárok na příspěvek na bydlení?

Výši příspěvku na bydlení určí rozdíl mezi normativními náklady na bydlení (popř. skutečnými náklady, jsou-li nižší) a rozhodným příjmem (popř. životním minimem rodiny, je-li vyšší). To vše se násobí koeficientem 0,30, v Praze je koeficient 0, 35.

Pokud je příjem rodiny nižší než životní minimum, započítává se jí příjem ve výši životního minima.

O příspěvek lze zažádat osobní návštěvou úřadu státní sociální podpory příslušného úřadu práce, další možností je podání elektronické žádosti s elektronickým podpisem na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Tato možnost však ještě není plně funkční.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí