Vánoční trhy

štítek Nakupování čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Návšteva vánočních trhů neodmyslitelně patří k převánoční době, kdy se každy z nás těší na ty nejhezčí svátky v roce. Takovéto vánoční oslavy mají ve většině našich měst charakter lidových Vánoc. Návštěvníci si zde připomenou české tradice a klasické výrobky. Prodává se zde zvláště vánoční zboží, jako jsou ozdoby, svíčky, jmelí, věnce, či různé maličkosti. Milovníci vánočních koled se mohou těšit na typické zpívání koled, které vánoční atmosféru ještě umocní.

Největší Vánoční trhy u nás můžete již tradičně navštívit na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Začaly slavnostním rozsvícením dvacet dva metrů vysokého stromu již na začátku prosince a přinesly do centra Prahy slavnostní atmosféru a náladu Vánoc. Ačkoli nejsou v Praze zdaleka jediné, právě sem proudí největší množství lidí. Na své si tu přijde opravdu každý. Pro dospělé je připravena spousta stánků, ve kterých mohou zakoupit poslední chybějící dárky, kterými potěší své nejbližší. Pro děti je nachystána speciální dílnička tradičních lidových řemesel, výroba a zdobení vánočního cukroví, výroba ozdob a vánočních přáníček. Jako každý rok, tak i letos organizátoři zajistili mnoho stánků s občerstvením, ve kterých je k dostání typický svařák, medovina, klobásy, či pečené kaštany. Přestože se u nás úroveň vánočních trhů každoročně zvyšuje, čeká na návštěvníky jedno nemilé překvapení v podobě cen. Například právě sáček pečených kaštanů vyjde na 50 Kč, což pro mnohé určitě není málo.Ceně obchodníků odpovídá i skladba návštěvníků, velkou část z nich tvoří cizinci. Kromě vysoké ceny se návštěvníci někdy potýkají s problémem, jak si v tak velkém množství lidí vanoční atmosféru užít a jak se co nejsnáze prodrat k jednotlivým stánkům. Vyplatí se tak vyčlenit si na návštěvu trhů dostatek času a rozhodně nikam nepospíchat. Pokud máte opravdu čas a chuť zažít vanoční atmosféru a chcete-li vyzkoušet něco jiného, můžete se vydat za vánočními trhy do zahraničí. Nejvíce se jezdí do okolních států, zvláště pak do Rakouska a Německa, kde se města v čase adventu doslova rozzáří. Kdo nechce nic riskovat a radši vsází na jistotu, měl by se vydat navštívit předvánoční Vídeň, která určitě nezklame ani toho nejnáročnějšího. Každoročně se sem vypravuje stále více Čechů, kteří si již ověřili, že právě zde naleznou skutečně podmanivou atmosféru. Asi nejproslulejším trhem je ten u vídeňské radnice. Na ohromné ploše tu neodoláte pokušení ochutnat tradiční pečivo, sladké koblihy, cukroví a mnoha dalších pochoutkám jako jsou pečené brambory, či klobásky. Mimo toho tu neleznete mnoho stánků s typicky vánočním zbožím.

Pokud budete mít štěstí, zažijete tu Vánoce v bílé zasněžené atmosféře,což je u nás spíše výjimkou. Německé trhy mají pro nás ve své nabídce tolik typickou štolu, která dnes nemůže chybět ani na českých stolech. Adventní koncerty, výstava betlémů a další doprovodné akce přispívají k nezapomenutelným zážitkům. Nejnavštěvova­nějšími městy jsou Drážďany se speciální čtrnáctimetrovou vánoční pyramidou či trhy v Norimberku a Kolíně nad Rýnem. Ceny v cizině jsou sice o trochu vyšší, ale na druhou stranu tu můžete nakoupit věci, které byste u nás jinak nepořídily. V dnešní době, kdy nás každodenní shon pronásleduje na každém kroku, je důležité vyčlenit si aspoň chvilku pro to, abychom si čas Vánoc užili se svými nejbližšími přáteli a rodinou. Vánoční trhy jsou jedním ze způsobů, jak se vrátit zpět do dob našeho mládí, kdy jsme zapomněli na všechny starosti a vánoční atmosféru si dokázali opravdu užívat.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí