Makedonie, Srbsko a Černá Hora nebudou v Schengenu potřebovat víza

štítek Cestování přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Krátkodobé cestování bez víz do Schengenu bude pro obyvatele Makedonie, Srbska a Černé hory platit od 19. prosince 2009. Rozhodli o tom ministři vnitra EU na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu 30. listopadu tohoto roku.

Jde o změnu nařízení (ES) č. 539/2001, pomocí kterého se stanoví seznam třetích zemí. Státní příslušníci těchto zemí musí mít při překročení hranice Evropské unie vízum. Toto nařízení obsahuje i seznam třetích zemí, které jsou od vízové povinnosti osvobozeny. Osvobození se týká pouze držitelů biometrických pasů, a to od 19. prosince tohoto roku.

Vízová svoboda se bude týkat i Bulharska, Rumunska a Kypru, které ještě nejsou schengenskými státy, ale k schengenskému acquis se plně přihlásily.

Nařízení se však nevztahuje na Velkou Británii a Irsko. Občané Makedonie, Srbska či Černé hory zde budou muset i nadále o vízum žádat, a to i ti, kteří budou mít pasy obsahující biometrické prvky.

Svoboda víz platí pro všechny občany pod podmínkou, že jejich cestovní doklady budou opatřeny biometrickými prvky, pokud ne, budou muset o víza žádat jako doposud.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí