Centrální banka zvedla úroky, letos už počtvrté

štítek Úvěry a půjčky přečtete do minuty

foto: Dům financí

Bankovní rada České národní banky se rozhodla zvýšit repo sazbu z 3,25 procenta na 3,50 procenta s platností od 30. listopadu. Jde o klíčovou sazbu v ekonomice, od níž se odvíjí například úročení úvěrů. Je to již čtvrté zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. Trh tento krok centrálních bankéřů čekal.

„Za poslední dva roky úrokové sazby vzrostly o 1,75 procentního bodu a jsou nejvýš za posledního 5,5 roku. Tím podle nás dosáhly úrokové sazby centrální banky svého vrcholu a již dále růst nebudou,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Bankovní rada reagovala na vývoj inflace, která už dosáhla čtyř procent a nepochybně poroste dál. Růst úrokových sazeb není překvapením, navíc podobný vývoj je možné vidět i jinde ve světě. „V celé Evropě rostou ceny energií a potravin. Polská centrální banka tak například včera zvedla své úrokové sazby rovněž o čtvrt procentního bodu,“ podotkl Pikora.

Zvýšení úrokových sazeb je dobrá zpráva pro korunu, protože ta posílí. Špatná zpráva je to pro exportéry, kterým stále sílící tuzemská měna začne dělat vrásky na čele. Kombinace vyšších úrokových sazeb a silnější koruny by však měla po několika měsících přibrzdit růst cen.

zdroj: Hospodářská komora ČR

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí