Sociální podpora

štítky Politika Studium čtení na 4 minuty

foto: Dům financí

Systém státní sociální podpory je upraven zákonem o státní sociální podpoře. Podle něj má u nás nárok na dávky pouze fyzická osoba a s ní společně posuzované osoby, které jsou hlášeny k trvalému pobytu na území České republiky, a stejně tak občané EU (u cizince musí dojít k uplynutí 365 dní ode dne hlášení k pobytu.)

Při posuzování nároků na státní sociální podporu se netestuje majetek rodiny, ale pouze příjmy občanů, a to také jen u některých dávek. Dávky zohledňují i sociální situaci rodiny. Čím je tedy v rodině více nepříznivých sociálních událostí, tím více a vyšších dávek je rodině poskytováno. Rodina tedy může pobírat více dávek najednou.

První skupinou jsou dávky, které se udělují v závislosti na příjmech rodiny. Příjmy zahrnují především příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a dále dávky nemocenského a důchodového zabezpečení a podporu v nezaměstnanosti včetně obdobných příjmů z ciziny. Patří sem:

a) přídavek na dítě Ten je dlouhodobou dávkou poskytovanou rodinám s dětmi. Nárok na něj mají rodiny s příjmem do čtyřnásobku částky svého životního minima. Je poskytován ve třech úrovních, ty závisí na příjmu rodiny zjišťovaném za předchozí kalendářní rok. Jeho výše za kalendářní měsíc je stanovena násobkem částky životního minima dítěte.

b) sociální příplatek Cílem této dávky je pomáhat rodinám s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním jejich potřeb. Nárok na sociální příplatek je vázán na péči o nezaopatřené dítě a na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v předchozím kalendářním čtvrtletí musí být nižší než 2,20 násobek životního minima rodiny. Se zvyšujícím se příjmem rodiny se příplatek postupně snižuje.

c) příspěvek na bydlení Touto dávkou stát přispívá na náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy, bez ohledu na to, o jaký typ bydlení se jedná. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník či nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem

d) příspěvek na školní pomůcky Jednorázová dávka je určena ke krytí výdajů rodinám, jejichž děti začínají plnit povinnou školní docházku. Výše příspěvku na školní pomůcky činí 1000 Kč. Nárok vzniká k 1.červnu pro dítě nastupující do první třídy, pokud bylo přihlášeno k zápisu k povinné školní docházce a má nárok na přídavek na dítě za měsíc květen.

Druhou skupinu tvoří dávky poskytované bez ohledu na příjmy rodiny. Patří sem:

a) rodičovský příspěvek Ten náleží ve výši odpovídající 40 % průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře, od 1.1.2007 je to 7582 Kč měsíčně. Nárok na něj má rodič, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě do 4 let věku nebo do 7 let, je-li dítě dlouhodobě zdravotně postižené. Podmínkou je, že dítě mladší 3 let nenavštěvuje jesle nebo jiné zařízení pro děti předškolního věku déle než 5 dnů v měsíci. Dítě, které dovršilo 3 roky věku, může pravidelně navštěvovat školku nebo obdobné zařízení maximálně však 4 hodiny denně. Příjmy rodiče nejsou sledovány. Rodič může provádět výdělečnou činnost, ale musí v této době zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

b) dávky pěstounské péče Těmito dávkami se přispívá na potřeby spojené s péčí o dítě, které je svěřené do pěstounské péče. S výjimkou sociálního příplatku může pěstounovi a dítěti svěřenému do pěstounské péče vzniknout nárok i na další dávky státní sociální podpory.

c) porodné Touto dávkou se matce jednorázově přispívá na náklady, související s narozením dítěte. Jestliže žena, která dítě porodila, zemřela a porodné jí nebo jiné osobě nebylo vyplaceno, má na něj nárok otec dítěte. Nárok na porodné má rovněž osoba, která převzala dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodiny

d) pohřebné Výše pohřebného je stanovena pevnou částkou 5000 Kč. Na pohřebné má nárok osoba, jež vypravila pohřeb osobě, která měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR, nebo byl-li pohřeb vypraven v ČR..

Žádosti o poskytování dávek vyřizují kontaktní místa příslušných úřadů práce dle místa trvalého pobytu osoby, která uplatňuje svůj nárok na dávky. Nezapomeňte, že nárok na výplatu dávek zaniká uplynutím 3 měsíců ode dne, za který dávky náleží. U dávek jednorázových zaniká nárok uplynutím 1 roku ode dne, za který dávka náleží.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí