Česká Skalice má obchvat, z města zmizí 70% dopravy

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká Skalice na Náchodsku se dnes po letech dočkala otevření celého obchvatu města. Přes šest kilometrů dlouhá silnice je součástí frekventovaného tahu z Hradce Králové do Náchoda a dál do Polska. S otevřením obchvatu by mělo z města zmizet asi 70 procent dopravy, řekl ČTK skalický starosta Tomáš Hubka. Přes pětitisícovou Skalici dosud projíždělo denně přes 15.000 aut.

Stavba obchvatu trvala téměř sedm let. Od roku 2006 přitom byla drtivá část stavby hotová a jejímu úplnému dokončení bránil jen problém s výkupem soukromého pozemku se sběrnou surovin pro posledních asi 400 metrů silnice. Spor se podařilo vyřešit letos v dubnu, po 13 letech jednání.

Stavba obchvatu přišla na 698 milionů korun, uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Jde tak o jednu z nejvýznamnějších silničních staveb v hradeckém kraji za poslední léta.

„Doprava dosud procházela středem města a způsobovala újmy na zdraví a majetku občanů. Byla to jedna kolona aut, na hlavní silnici se z vedlejších nedalo vůbec vjet,“ řekl starosta Hubka. Dodal, že v prvním pololetí příštího roku by se měla opravy dočkat dosavadní zničená tranzitní silnice přes město.

Kvůli vlekoucím se jednáním o výkup pozemku pro obchvat se bouřili lidé v České Skalici. Začátkem roku dvakrát zablokovali dopravu přes město. Do jednání se pak vložil hradecký hejtman Lubomír Franc, který po letech sporů přivedl k jednomu stolu zástupce ŘSD, majitele pozemků a skalické radnice. Podle dohod majitelé pozemků dostali kompenzaci asi 20 milionů korun a parcely pro stavbu nové sběrny. Tu již nedaleko té původní postavili. Samotná dostavba poslední části obchvatu v místě sběrny začala v létě a přišla na přibližně 30 mil. korun.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí