O brigádníky není v Česku zájem

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během měsíce září poklesly v České republice nabídky brigád a zkrácených úvazků. Stalo se tak na rozdíl od minulých let, kdy zájem o brigádníky v této době rostl. Dnes však na práce, na které byli brigádnici obsazováni, stačí firmy a jejich stalí zaměstnanci sami. Informovala o tom ČTK.

Tento problém ukazuje na nízkou flexibilitu českého trhu práce. „Kdyby firmy mohly snadněji propouštět kmenové zaměstnance, došlo by pravděpodobně letos k většímu nárůstu nezaměstnanosti, ale počet brigád a zkrácených úvazků by se nesnížil, pravděpodobně by se naopak zvýšil,“ řekl k dané situaci Ondřej Mysliveček, analytik LMC.

Podle počtu volných míst na Jobs.cz je patrné, že firmy mají spíše zájem o zaměstnance na stálý úvazek, i když zatím jen v nepatrně větším množství.

Zájem o pracovní pozice z hlediska nových uchazečů vzrostl o sto procent. To znamená, že na jednu pracovní nabídku se hlásí 2× více uchazečů než loni. Podle Myslivečka je to z důvodu zvýšení počtu uchazečů o práci, zvýšení návštěvnosti pracovních portálů a poklesu pracovních nabídek o 47 %.

V dnešní době je největší poptávka firem po práci na obchodních pozicích, tedy po administrativních pracovnících a finančních a bankovních poradcích.

Podle Jobs.cz mají uchazeči největší problém s uplatněním se v administrativě, a právě o tento obor je u nás největší zájem. Je to zejména z důvodu velké konkurence, na jednu pracovní pozici se hlásí až 58 lidí. Podobně jsou na tom služby a marketing. Větší šance mají uchazeči ve výrobě, technice a vývoji a v IT, kde se na jednu pozici hlásí 10 uchazečů.

„Lidé s technickým vzděláním mají hledání práce snadnější než uchazeči ekonomického či humanitního zaměření. Tento stav na trhu práce lze označit za dlouhodobý a krize ho nezměnila,“ uvedl Mysliveček.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí