Sekyra Group už nehledá kupce pro část své společnosti

štítek Stalo se přečtete do minuty

Zakladatel a většinový majitel developerské firmy Sekyra Group Luděk Sekyra už nehledá kupce pro část své společnosti, jeho záměry překazila hospodářská krize. Píše to dnešní vydání deníku E15.

„Investora jsme výrazně potřebovali v souvislosti s plánovanou expanzí na východní trhy,“ řekl Sekyra s tím, že pokud by nyní uvažovali o spolupráci s finančním investorem, šlo by spíš o „partnera pro rozvoj zásadních území nebo pro určitý balík projektů.“ Partnerovi pro rozvoj pražských území, jako jsou Rohanský ostrov či nádraží Žižkov a Smíchov, by chtěl Sekyra nyní nabídnout minoritu.

Zprávu o tom, že Sekyra Group prodává čtvrtinu firmy, přinesly před rokem Hospodářské noviny. List uvedl, že Sekyra ruší dceřinou společnost České nemovitosti, specializovanou na byty, firma redukuje své aktivity a hledá strategického partnera, který by přinesl kapitál na další rozvoj.

V příštím desetiletí plánuje Sekyra Group zahájit převážně rezidenční výstavbu vyšší cenové úrovně, doplněnou komerčními a volnočasovými objekty, na Rohanském ostrově. Projektu v okolí smíchovského nádraží by zase měly dominovat komerční budovy. Na stavbu bytů nižší cenové hladiny se chce firma soustředit na území bývalého nákladového nádraží Žižkov.

Změnu územního plánu v těchto dvou zónách ovšem pozastavil pražský magistrát. Důvodem mají být spory developera s městskými částmi o budoucí podobu území. Kvůli zmíněným obřím projektům zhruba za 40 miliard korun se firma zbavuje některých menších bytových projektů.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí