Kontokorentní úvěr – buďte vždy při penězích

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Seriál Úvěry, díl 4. / Potřebujete finanční rezervu na nenadálé finanční výdaje? Chcete posílit platební schopnost, aby Vaše pravidelné a povinné platby (např. pojistné, SIPO, inkaso) odešly každý měsíc v pořádku v případech, že by se na Vašem účtu nenacházely dostatečné finanční prostředky? Pak je pro Vás kontokorentní úvěr jako stvořený.

Jedná se o krátkodobý úvěr, kterým nám banka, jako majitelům běžného účtu, umožňuje opakovaně z tohoto účtu čerpat do mínusu. Základní princip spočívá v tom, že jakmile “půjčku“ splatíme (tzn. navýšíme stav účtu příchozími platbami opět na částku, kterou jsme si půjčili včetně úroku) v určité době, můžeme z něj začít znovu čerpat jako na počátku. Při čerpání z kontokorentu však musíme být opatrní, abychom nepřekročili hranici limitní částky, kterou určuje banka. Pokud by se tak stalo, musíme počítat s zaplacením vysokého penále.

Kontokorentní úvěry nám jsou poskytovány ve dvou podobách. Těmi jsou zajištěnýnezajištěný debet. V případě zajištěného debetu se většinou ručí termínovaným vkladem ve stejné částce (může být i vyšší), jako je úvěrový rámec. Naopak u nezajištěného debetu nemusí být žádné jištění, ovšem jeho nevýhodou je, že jej některé banky vůbec neposkytují.

Kontokorent můžeme od banky získat dvěma způsoby. Buď jej dostaneme v jednom z několika bankovních balíčků nebo si o něj zažádáme. V případě, že si o kontokorent zažádáme, musíme splnit několik obvyklých podmínek, aby nám banka úvěr přidělila. Mezi tyto podmínky patří například to, zda máme vedený běžný účet u banky, kterou žádáme o kontokorentní úvěr; zda na účet chodí pravidelný dostatečně vysoký příjem; zda je účet vedený po určitou dobu (alespoň 3 měsíce) ; v některých případech je vyžadován i průměrný zůstatek na účtu. Po splnění těchto podmínek nám banka přeloží smlouvu o poskytnutí úvěru, která se většinou uzavírá na jeden rok a automaticky se obnovuje. Úvěr následně čerpáme přímo z běžného účtu. A to buď výběrem peněz z bankomatu, nebo platíme přímo u obchodníků.

Výši kontokorentu nám stanovují banky, obvykle se jedná o jedno, dvoj nebo trojnásobek našeho měsíčního příjmu. Úroková sazba kontokorentních úvěrů se počítá z čerpané částky – a to až do doby, než je tato částka zaplacena. V současné době se úrokové sazby těchto úvěrů pohybují v rozmezí od 11 do 19 % p. a., u jednotlivých bank se výrazně liší. V následujícím odkazu – www.fi­nance.cz/…nto­korentni se můžete podívat na aktuální produkty kontokorentních úvěrů, jejich úrokové sazby a sankce při přečerpání úvěrového limitu.

Pamatujte, že kontokorentní úvěr by se měl používat k překlenutí krátkodobých peněžních nedostatků v rámci desítek dnů, ne měsíců či let! Jestli si potřebujete půjčit peníze na rok a déle, poohlédněte se raději po jiném finančním produktu, například po spotřebitelském úvěru, kterým se dostanete k příznivějším úrokovým sazbám a nebudete si muset dělat starosti s povinným dorovnáním do určitého data. Mějte také na paměti, že je u kontokorentního úvěru důležité dluh vyrovnat co nejdříve. Pokud se tak nestane, může banka začít částku vymáhat soudně.

Odkaz na další díly seriálu Úvěry:

dumfinan­ci.cz/…a-cely-zivot

dumfinan­ci.cz/…nancni-tisni

dumfinan­ci.cz/…-ziskat-uver

Roman Kabrhel

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí