Cena ropy sestoupila zpět pod 80 dolarů za barel

štítek Stalo se přečtete do minuty

Světové ceny ropy na začátku dnešního obchodování klesaly třetí den po sobě a americká lehká ropa (WTI) sestoupila zpět pod 80 dolarů za barel. Investoři si nadále vybírají zisky z poslední série růstu a podporují je v tom pochybnosti o dostatečném oživení globální ekonomiky.

Cena WTI ráno klesla o zhruba 80 centů na 79,70 dolaru za barel a předtím se propadla až na 79,57 USD. Severomořská ropa Brent oslabila o 70 centů na 78,20 USD.

Obavy z vývoje globální ekonomiky vyvolaly některé statistické údaje z minulého týdne a slabší výsledky amerických průmyslových firem. Ty naznačily, že tempo oživení americké ekonomiky by nemuselo zvýšit poptávku po energii tak, jak se očekává.

Minulý týden se také objevila vyjádření některých členů ropného kartelu OPEC, která naznačovala, že organizace zřejmě na prosincovém zasedání zvýší těžební kvóty. „Trh je s dalším tlačením cen vzhůru opatrný, protože poptávka je nadále nízká a světová ekonomika je pořád ještě slabá,“ řekl agentuře Reuters analytik Mizuho Corporate Bank Rjuiči Sató.

Ropu po většinu minulého týdne tlačil vzhůru slabý dolar, jehož kurz klesal na nová minima za 14 měsíců. Dnes v Asii americká měna klesla na další minimum vůči euru v reakci na vyjádření jednoho z ekonomů čínské centrální banky, podle něhož by Čína měla zvýšit podíl eura a jenu ve svých devizových rezervách.

Ropa se v předešlých několika měsících pohybovala v pásmu 65 až 75 dolarů. Během října se však z tohoto rozpětí vymanila a uprostřed minulého týdne se dostala na roční maximum k 82 dolarům za barel.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí