Počet zápisů do katastrů nemovitostí od začátku roku klesá

štítek Stalo se přečtete do minuty

Počet zápisů do katastru nemovitostí učiněných vkladem se za letošní tři čtvrtletí snížil přibližně o desetinu na 517.140 záznamů. Vyplývá to ze statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK). Podle odborníka klesající počet zápisů odráží dění na realitním trhu zasaženém krizí.

„Čtvrtletní meziroční srovnání potvrdilo pokles ve všech hlavních ukazatelích již potřetí za sebou. Opět se dokončilo méně bytových jednotek, nižší jsou i počty prodejů pozemků, rozestavěných a dokončených budov,“ řekl ČTK Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

O desetinu se na 126.995 snížil počet zápisů k bytům. Ještě silnější pokles vykázaly například zápisy k pozemkovým parcelám nebo k budovám.

Největší pokles zhruba o pětinu ale zaznamenaly zápisy týkající se zástavního práva. „Zapsaná zástavní práva souvisí s financováním a odráží situaci na trhu s hypotékami. Stejný, zhruba 20procentní meziroční pokles, se navíc opakuje již tři čtvrtletí za sebou, a po skokovém propadu tak ukazuje na trvající stagnaci realitního trhu,“ upozornil Novotný.

Jediným rostoucím ukazatelem byly od začátku roku zápisy týkající se věcných břemen. „Lze jen spekulovat, co tento nárůst reálně znamená. Možným vysvětlením je, že vlastníci nemovitostí mají v době nižších prodejů jednoduše více času na odstraňování nedostatků a konsolidaci právních vztahů,“ poznamenal Novotný.

Vkladem se do katastru zapisují změny, které vznikají především na základě smlouvy. Vedle nejčastěji zastoupeného vlastnického práva sleduje úřad změny zástavního práva, předkupního práva nebo věcných břemen.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí