ČSSD chce navýšit platy státních zaměstnanců

štítek Stalo se přečtete do minuty

Sociální demokraté hodlají během projednávání státního rozpočtu ve sněmovně přijít se třemi návrhy na přesuny peněz. Chtějí dorovnat peníze na platy zaměstnanců veřejného sektoru, aby se nesnižovaly, požadují plné dorovnání přímých plateb zemědělcům a navýšení dotací provozovatelům sociálních služeb o tři miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci ČSSD to řekl místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Vedení strany také podle Sobotky doporučí poslaneckému klubu, aby v prvním čtení podpořil návrh rozpočtu. V něm se schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už je nelze měnit. Pokud chce kdokoli přesunout peníze na nějaký účel, musí je nejprvw z některé kapitoly vzít. „Základní parametry jsou koneckonců dány tzv. Janotovým balíčkem a nelze si představit, že je možné je v tomto čase navrhnout jinak,“ prohlásil Sobotka. Vláda předkládá sněmovně návrh se schodkem 163 miliard korun. Sněmovna by se jím měla začít zabývat příští středu.

K navýšení peněz pro státní zaměstnance a k dotacím pro provozovatele sociálních služeb, například domovů důchodců, vyzvala sněmovna vládu koncem září při schvalování vládního balíčku rozpočtových úspor. Vláda je ale v rozpočtu nezohlednila, což se ČSSD nelíbí. Na navýšení plateb zemědělcům chybí v rozpočtu podle Sobotky asi 1,5 miliardy korun.

Třetí doprovodné usnesení k vládnímu balíčku obsahovalo výzvu ke zvýšení důchodů. Vláda je navyšovat nechce s tím, že nejsou splněny zákonem dané podmínky pro jejich růst. ČSSD chce proto přijít se zvláštním zákonem, který by znamenal výplatu 13. důchodu v příštím roce. Peníze na to chce vzít ze státem vlastněných společností, nejčastěji se v tomto případě hovoří o elektrárenské skupině ČEZ.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí