Fair trade výrobky skutečně pomáhají

štítek Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nikdo z nás si při běžných nákupech nemohl nevšimnout výrobků označených nápisem fair trade. Anglické spojení fair trade může být do češtiny přeloženo jako férový, tedy spravedlivý obchod. I přesto, že takto označené produkty zatím zaujímají jen malý prostor v nákupních centrech, jejich nabídka se pomalu ale jistě zvyšuje. Nejčastěji jsou takto prodávaným zbožím různé druhy biopotravin, koření, hračky pro děti, rukodělné výrobky a další. Jejich cena je srovnatelná s produkty jiných značek a výrobců.

Co to tedy znamená, pokud si místo běžně používané značky výrobku zakoupíme ten z řady fair trade? Pomůže tento krok někomu třetímu? Označení fair trade je symbolem pro takzvaný spravedlivý obchod. Ten se snaží pomáhat lidem, kteří žijí v rozvojových zemích, tím, že jim umožní, aby vyváželi své vlastní výrobky do zemí bohatých a rozvinutých. Pro mnoho výrobců tak fair trade představuje skvělou možnost, jak se vyprostit z chudoby a stálého poškozování životního prostředí v těchto místech. Je jim dána příležitost spoluvytvořit konkurenceschopné asociace, které se dokáží s úspěchem prosadit na mezinárodním trhu. Do projektu fair trade je dnes zapojeno již přes milion pěstitelů, zemědělců a řemeslníků ve více než padesáti zemích Afriky, Asie a také Latinské Ameriky. Tím, že zboží získá označení fair trade, je zaručeno, že se při jeho výrobě dodržovaly pracovní standardy stanovené Mezinárodním úřadem práce. To mimo jiné znamená i fakt, že se jedná o etický produkt, na jehož výrobu nebyla využita dětská pracovní síla a nebyly použity zakázané chemické látky. Pokud se jedná o potravinové zboží, to v naprosté většině případů bývá výsledkem ekologického zemědělství a odpovídá přísným kritériím pro získání označení bio potravin.

V České republice zatím není otázka pomoci rozvojovým státům středem zájmu společnosti. Přesto se objevují místa, která se o pomoc těmto zemím zajímají a zaměřují se na prodej fair trade zboží. Jejich počet i osvěta o projektu fair trade vzrůstají. Jaký mají rozvojové země přínos z takového obchodu? Tato obchodní spolupráce s vyspělými zeměmi u nich vede ke zlepšení životních a pracovní podmínek, protože se zvyšujícím se odbytem se zvyšuje i možnost nalezení práce. Není však nic neobvyklého, že v mnoha lidech zůstává pocit podezíravosti, zda částka zaplacená za zakoupené zboží skutečně skončí u výrobců fair trade zboží. V praxi to chodí tak, že daní výrobci v rozvojové zemi obdrží svůj výnos přímo při výkupu zboží. Dále dostanou zálohu a navíc je jim umožněno investovat určitý bonus na rozvoj vlastních organizací a zlepšení podmínek života komunit a vesnic, ve kterých žijí. Z tohoto tedy vyplývá, že pokud si zakoupíme fair trade produkt, máme zaručeno, že uvedené benefity už se k potřebným lidem dostaly.

Závěrem je třeba dodat, že fair trade není jen nahodilou organizací. Jeho vznik byl reakcí na stále se prohlubující propast v příjmech mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi. Jedná se o celosvětové hnutí, které se snaží zlepšit podmínky rozvojových zemí v rámci konceptu trvale udržitelného rozvoje.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí