Nezaměstnanost na Slovensku nejvyšší od začátku roku 2007

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila na 11,3 procenta, což byl nejvyšší údaj od počátku roku 2007. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V prvním čtvrtletí letošního roku podíl lidí bez práce činil 10,5 procenta. Nezaměstnanost v uplynulém období rostla v důsledku negativních vlivů světové hospodářské krize. Podle odhadu statistiků letos stoupne až na 11,8 procenta.

Počet nezaměstnaných se ve druhém čtvrtletí zvýšil na 302.100 lidí z 281.000 v prvním čtvrtletí. Zaměstnanost od dubna do konce června klesla, a to na 2,38 milionu lidí z 2,39 milionu v prvních třech měsících roku.

Podle odlišné metodiky Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny míra nezaměstnanosti ke konci června stoupla na 11,81 procenta. V červenci se kvůli propouštění vlivem hospodářské krize dále zvýšila nad 12 procent, nejvýše za čtyři roky.

Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a čísly z úřadů práce vyplývají z odlišných způsobů, jak se počet nezaměstnaných určuje. Průzkumy statistiků sledují vybrané vzorky bez ohledu na to, zda jsou osoby bez práce registrované. Úřady práce ale vycházejí z dat ve svých registrech, jsou to tedy počty lidí, kteří jsou navíc schopni v daném období nastoupit do práce.

V Česku míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí letošního roku podle údajů statistického úřadu meziročně stoupla na 6,4 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se zvýšila o 2,2 procentního bodu, což je nejvyšší meziroční růst úrovně nezaměstnanosti od roku 1999.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí