Právní pomoc zdarma pro utiskované zaměstnance

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Najít a udržet si zaměstnání je stále složitější. Globální krize, která postihla i stovky zaměstnanců v České republice, situaci na trhu práce v posledních měsících ještě zhoršila. Když se k těmto problémům přidají i potíže se zaměstnavatelem, jenž nechce plnit své závazky, je poslední možností zaměstnanců obrátit se na právní pomoc.

Ta však často bývá nad finanční možnosti těchto zaměstnanců a ti se tak dostávají do začarovaného kruhu, ze kterého jen velice těžko hledají východisko. Právě pro pracovníky v podobné situaci je určen projekt bezplatné právní pomoci organizace Iuridicum Remedium.

Projekt blíže představuje jeho koordinátor David Kyncl: „Pomoc je určena pro lidi, jejichž práva jsou na trhu práce porušována a kteří kvůli znevýhodnění nejrůznějšího typu si z finančních důvodů nemohou dovolit komerční právní pomoc. Naší snahou je zároveň posílení respektu zaměstnavatelů k právům zaměstnanců, to v současnosti vnímáme jako palčivý problém českého pracovního trhu.“

Projekt, který se zaměřuje na občany z celého Česka s výjimkou Prahy, potrvá tři roky, má stát přibližně čtyři miliony korun a financován je ze státního rozpočtu a z Evropského sociálního fondu (ESF). Svým potenciálním klientům nabízí pomoc v oblastech poradenství, konzultací, sepisování podání či dokonce zastupování u soudu nebo správního orgánu.

„Zájemci o pomoc nás mohou kontaktovat, nejlépe e-mailem nebo písemně. Na začátku potřebujeme stručný písemný popis případu a kopie nebo skeny související dokumentace. Na základě těchto podkladů naši právníci vyhodnotí, zda a jak můžeme u každé jednotlivé kauzy pomoci. V případě potřeby pak bude následovat osobní setkání s klientem,“ popisuje průběh konzultací David Kyncl.

Bližší informace o projektu naleznete na internetové stránce www.iure.org, pro elektronickou komunikaci slouží e-mail: iure@iure.org.

Ochranou mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců se v České republice zabývá též například Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Bližší informace o tomto sdružení naleznete na adrese www.cmkos.cz.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí