Nezaměstnanost na Slovensku vzrostla na 10,5%

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Míra nezaměstnanosti na Slovensku vzrostla v prvním čtvrtletí na 10,5 procenta. Uvedl to dnes Slovenský statistický úřad. V posledním čtvrtletí minulého roku se přitom podíl lidí bez práce snížil na dlouholeté minimum 8,7 procenta.

Počet nezaměstnaných se v prvním čtvrtletí zvýšil na 281.000 lidí v porovnání s 234.400 osobami v posledním čtvrtletí 2008. Zaměstnanost od ledna do konce března klesla, a to na 2,39 milionu lidí. V závěru minulého roku bylo na Slovensku zaměstnaných 2,47 milionu osob.

Podle jiné metodiky Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny se míra nezaměstnanosti ke konci března po zhruba 2,5 roku opět zvýšila nad deset procent. Kvůli hospodářské krizi a propouštění stoupla nezaměstnanost ve čtvrtém měsíci roku na tříleté maximum 10,92 procenta. Další tisíce pracovních příležitostí jsou podle vlády v ohrožení.

Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a čísly z úřadů práce vyplývají z odlišných způsobů, jak se počet nezaměstnaných určuje. Průzkumy statistiků sledují vybrané vzorky bez ohledu na to, zda jsou osoby bez práce registrované. Úřady práce ale vycházejí z dat ve svých registrech; jde o počty lidí, kteří jsou navíc schopni v daném období nastoupit do práce.

V Česku začátkem roku vzrostla nezaměstnanost také, je však nižší než na Slovensku. Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí meziročně stoupla na 5,8 procenta. Podle Českého statistického úřadu během prvního čtvrtletí rekordně narostl počet nezaměstnaných, nejvíce od začátku šetření v roce 1993.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá jinou metodiku, byla v prvním čtvrtletí míra nezaměstnanosti v Česku na sedmi procentech. ČSÚ používá metodiku Mezinárodní organizace práce (ILO).

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí