15 nejbohatších fiktivních postav na světě

štítek Osobnosti čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Na závěr prázdnin se hodí malé odlehčení, takže nedlouho po žebříčku 10 nejbohatších lidí na světě přinášíme žebříček velmi podobný, také se jedná o ty nejbohatší, avšak na rozdíl od těch předchozích nejbohatších, jejich jmění není skutečné a jejich existence většinou také ne (alespoň v obvyklém slova smyslu). Stejně jako předchozí žebříček je i tento vytvořen a každoročně obnovován magazínem Forbes.

Na prvním místě se nově objevil Oliver „Daddy“ Warbucks (v předchozích ročnících první příčky vždy obsazoval hračkářský magnát ze Severního pólu Santa Claus, jehož jmění je takřka nekonečné, avšak pokračující kontroverse popírající jeho existenci, donutily autory ho vyřadit). Warbucks je zbrojařský magnát z komiksu Little Orphan Annie, jehož jmění se opět zvýšilo po válkách v Afghánistánu a Iráku a je v současnosti odhadováno na 36,2 miliard dolarů.

Druhý muž tohoto žebříčku je dobře známý i v našich zeměpisných šířkách, neboť jde o C. Montgomeryho Burnse z kresleného seriálu Simpsonovi. Jeho majetek pochází z energie (lépe řečeno z atomové elektrárny) a je odhadován na 16,8 miliard dolarů. Proslul například výrokem: „Jeden dolar za věčnou blaženost? Byl bych blaženější právě s tím jedním dolarem.“

Jako třetí se v tomto pomyslném žebříčku umístil Strýček Skrblík z Kačerů, jehož jmění je ve výši 10,9 miliard dolarů a pochází většinou z nalezení dávno ztracených pokladů. V poslední době se ze strachu z ptačí chřipky raději uchýlil do samoty ve své věži plné zlatých mincí.

Další se umístil Richie Rich, postavička také původně z komiksu, s 10,7 miliard dolarů, z nichž většinu zdědil. Na pátém místě po Richiem je Jed Clampett, ovdovělý patriarcha ze sitcomu The Beverly Hillbillies (poprvé se vysílal roku 1962), se 7,7 miliard dolarů.

6. místo je velmi zajímavé, neboť ho obsadil známý Mr. Monopoly, realitní magnát se jměním přesahující 7 miliard dolarů (Monopoly je společenská hra velmi podobná např. Dostihům a Sázkám jenom se na rozdíl od koní kupují hotely apod.). Tento magnát byl zatčen a uvězněn kvůli podezření ze zpronevěry, avšak setřásl všechna obvinění pomocí kartičky „propustka z vězení“.

7. a 8. místo obsadili komiksoví hrdinové Bruce Wayne (6,8 mld) a Tony Stark (3 mld), známí spíše pod jmény Batman a Ironman. Oba vedou velké rodinné podniky.

9. je princ Abakaliki z Nigérie (2,8 mld), který byl vyhnán ze své země. Prý byl dokonce i psychicky a fyzicky týrán. Avšak přesto má podle všeho dostatek času (a také internetové připojení), neboť se zaměstnává tím, že posílá nekonečné emaily naprostým cizincům, kde je žádá o finanční pomoc při získání rodinného majetku zpět. Jde vidět, že důvěřivců se našlo dost, když si princ vysloužil místo v tomto žebříčku.

10. je postava sitcomu Gilligan’s Island Thurston Howell III (1,5 mld dolarů). Další dvě místa obsadily dvě původně literární postavy (avšak v širší známost vešly až ve filmovém zpracování), a to Willy Wonka (2 mld), majitel továrny na sladkosti a především na vyhlášenou čokoládu, a Lucius Malfoy (1,3 mld), jeden z protivníků Harryho Pottera. 13. místo patří opět poměrně záporné postavě, neboť ho obsadil Tony Montana neboli „Scarface“ (1 mld), jak zní i název filmu. A poslední dvě místa hezky ukazují, že vzniká nové kulturní odvětví, které zanedlouho může konkurovat i těm stávajícím; na 14. místě se umístila snad nejslavnější počítačová postava Lara Croft (1mld), archeoložka s bujnými tvary, jimiž si podmanila veškeré hráče-muže. A nakonec 15. místo patří instalatérovi Mariovi (videohra se jmenuje také Mario) ; desetiletí sbírání zlatých penízků se projevila našetření velmi obstojné sumičky 1 miliardy dolarů.

Některé postavičky se do letošního žebříčku už nevešly, vedle již zmíněného Santy Clause jde například o Lexe Luthora, soupeře supermana, který své miliardy utratil za (zase) neúspěšný pokus ovládnout svět, ale třeba do příštího roku stihne obnovit své jmění. A to je právě to, co činí tento žebříček přitažlivý – redaktoři Forbesu vezmou fiktivní postavy, ale zasadí je se vším všudy do reálného světa, takže se může stát, že Kačer Skrblík se schovává před ptačí chřipkou a fiktivní magnáti krachují kvůli situaci na trhu či nepřízni obyvatelstva (jak se to stalo Cruelle de Vil ze 101 dalmatinů).

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí