Krize si vybírá daň i mezi mocnými

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hospodářská krize vystavuje nebezpečí nejen sociálně nejzranitelnější, ale i mocné. S poukazem na sebevraždy vysoce postavených manažerů, jako byl finanční šéf americké úvěrové agentury Freddie Mac, to napsala agentura Reuters. Za příčiny sebevražd označila obavy ze ztráty zaměstnání, boj o udržení společnosti nad vodou a dlouhé hodiny práce, v níž nikdo není schopen pomoci.

David Kellermann, který byl po šestnácti letech u Freddie Mac jmenován jejím úřadujícím finančním ředitelem, byl minulý týden nalezen oběšený ve svém domě ve Virginii. Kontrolu nad krachující společností předtím převzal stát.

Kellermannův případ je typický pro mnohé lidi z rozbouřeného finančního světa, řekla agentuře psycholožka Shelley Reciniellová, která často radí manažerům z Wall Street. „Jejich svět se v podstatě hroutí,“ podotkla. Dodala, že ona i její kolegové slyší i o dalších sebevraždách na Wall Street, které nevzbudily takovou pozornost.

Agentura připomněla také sebevraždy německého miliardáře Adolfa Merckleho letos v lednu a francouzského finančníka Reného-Thierryho Magona de la Villehuchet loni v prosinci.

Je ještě příliš brzy na to, aby se dal vzestup sebevražd statisticky podchytit, ale za minulých krizí nebyla sebevražda typická, řekl výkonný ředitel Amerického sdružení pro studium sebevražd Alan Berman. Sebevraždy známých lidí vzbuzují pozornost, takže „se zdá, že se něco děje, ale možná to tak není“, řekl Berman.

Podle sdružení připadá v USA v průměru jedenáct sebevražd na 100.000 lidí. Za velké krize v roce 1933, rok poté, co nezaměstnanost v USA dosáhla 25 procent, stoupl tento počet na sedmnáct na 100.000. Sdružení uvádí, že mezi nezaměstnanými je sebevražd dvakrát až čtyřikrát více než mezi zaměstnanými.

Případy, jako byl Kellermannův, ilustrují, jak těžké je projevit slabost, řekla psycholožka z Los Angeles Elisha Goldsteinová, která se specializuje na problematiku stresu. „Možná nechcete dát najevo, že práce vás zavaluje nebo že s sebou nese příliš mnoho stresu, protože to by ukázalo, že ji možná nejste schopni dělat,“ řekla.

Reciniellová přirovnala situaci těchto lidí k „procházení hromadou trosek po tornádu“.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí