Odborník: Dosavadní reforma důchodů šla správným směrem

štítek Penze čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Parametrické změny, které v první etapě penzijní reformy prosadil odstupující ministr práce Petr Nečas (ODS), podle odborníka na důchodový systém Vladimíra Bezděka pomohly k dočasné stabilizaci důchodového systému.

Pád vlády sice zřejmě přinejmenším dočasně zastaví druhou a třetí fázi plánovaných reforem, ale i příští, řádná vláda zvolená v předčasných volbách by v dalších úpravách mohla pokračovat, řekl dále ČTK Bezděk.

Zákonem upravená a sněmovnou již odsouhlasená změna parametrů začne platit od 1. ledna příštího roku. Na jejím základě se bude například prodlužovat věk odchodu do důchodu až na 65 let u mužů a žen bez dětí nebo s jedním dítětem. Prodlužovat se bude také doba pojištění nutná pro nárok na starobní důchod.

„Byl to nutný krok správným směrem a určitě to systému pomohlo už dnes, výrazně to bude pomáhat v dalších 20 letech,“ řekl ČTK Bezděk. Nynější šéf penzijního fondu Aegon předsedal v roce 2005 vládní expertní komisi, která vypracovala propočty variant důchodové reformy podle zadání tehdejších parlamentních stran.

Další dvě Nečasem plánované etapy penzijní reformy, zahrnující změny v systému základního i doplňkového pojištění a možnost částečného přesunu peněz z povinného pojištění do soukromých fondů, zatím nebyly schváleny vládou ani neexistují v paragrafovaném znění. Bezděk přesto věří, že se alespoň k jejich hlavním bodům příští vláda s plnohodnotným mandátem vrátí.

„Já si myslím, že naděje existuje a že ty věci stoprocentně nespadnou do koše,“ míní Bezděk. Návrhy podle něj mohou po případné debatě odborníků i politiků doznat výrazných změn. „V době jejich přípravy v posledním roce a půl u nich nebyla provedena dost široká diskuse ani v odborné obci. Teď vůbec nemyslím ten ‚politický rybník‘,“ vysvětlil Bezděk.

Případné změny a úpravy dosavadních Nečasových návrhů by podle Bezděka nutné reformě důchodů v konečné verzi nemusely uškodit. „Je to normální proces a já věřím tomu, že příští plnohodnotná vláda se k tomu vrátí. Jestli to upraví obrazně řečeno ze 30, 60, nebo 15 procent, to je jiná věc, ale nějaký základ pro budoucí východiska by tu být měl,“ řekl Bezděk, který ocenil Nečasův přínos pro důchodový systém.

„Po velmi dlouhé době jsme na pozici ministra práce a sociálních věcí měli člověka, který nebyl populista z přesvědčení ani se k populistickým heslům a trikům neuchyloval krátkodobě, i kdyby mu to mohlo ulehčit nějakou politickou roli,“ prohlásil Bezděk, který přesto netají určité výhrady k Nečasově koncepci.

Podle jeho názoru by bylo vhodnější nejprve umožnit přesun části peněz z povinného systému do soukromého (takzvaný opt-out) a až poté zavést další úpravy důchodového systému. Polemizovat podle něj lze také s Nečasovým tvrzením, že je po úpravě parametrů český důchodový systém stabilizován na dalších 30 let.

Podle Bezděka totiž nelze považovat „pouhý“ minimální deficit nebo dokonce přebytek důchodového systému za důkaz jeho stability. „Důležité je, zda dlouhodobě v horizontu 20 let mám, nebo nemám pod kontrolou výdajovou stranu tohoto systému,“ vysvětlil Bezděk. Připomněl, že právě zhruba za tři desítky let dospějí do důchodového věku „silné ročníky“ narozené v 70. letech minulého století.

S přípravou průběžného důchodového systému, jako je právě český, na tento okamžik je podle Bezděka nutné začít s obrovským předstihem. „Je to systém, který funguje jako tanker na moři. Otočíte kormidlem a trvá někdy i 20, nebo 30 let, než se pohyb toho kormidla výrazněji projeví na změně kurzu lodi,“ vysvětlil.

„Parametrické úpravy vedly k tomu, že se možná o deset let v čase odsunul okamžik, kdy výdajová strana systému začne výrazně narůstat. Deset let je z hlediska denní politiky nekonečno, ale z hlediska důchodového systému je to zítra,“ dodal Bezděk.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí