Vláda otevřela cestu pro určování nájmů

štítky Politika Realitní trh přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

MMR podle Svobody počítá s tím, že bude připravovat informační databázi, která pomůže určit výši obvyklého nájemného v konkrétních lokalitách a předcházet tím určování nájmů soudem. Novela má také zlepšit evidenci osob žijících v bytě a zabránit tak zneužívání a přeplňování nájemních bytů.

Jako další novinku zavádí návrh omezení platnosti stávající smlouvy po úmrtí nájemce jen na dva roky. To však nebude platit pro seniory nad 75 let a nezletilé osoby. Součástí návrhu je také řešení výměny nájemních bytů. Bez souhlasu majitele to již ale nebude možné. Přesto to však podle šéfa místního rozvoje neuzavře cestu k výměně ani v tomto případě. Pokud totiž vlastník bytu nebude s výměnou souhlasit, bude se moci nájemník obrátit na soud. Majitelé prý navíc nebudou moci dát nájemníkům výpověď bez udání důvodu.

„Na novelu zákona bude navazovat úprava podmínek pro drobnou údržbu v nájemním bytě. Ta bude odeslána Úřadu vlády ještě tento týden,“ řekl ČTK mluvčí MMR Hynek Jordán. Jako třetí pilíř koncepce nájemního bydlení chystá ministerstvo opatření k podpoře výstavby sociálního bydlení. S projednáním prý počítá ještě v tomto čtvrtletí.

Poslanecká sněmovna minulý týden odsouhlasila prodloužení deregulace nájemného až do roku 2012. Týká se to s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy všech krajských měst a všech měst ve Středočeském kraji o 10.000 a více obyvatelích.

Jestliže je návrh na prodloužení deregulace „dobrou zprávou pro nájemníky“, je dnes odsouhlasený návrh občanského zákoníku „dobrou zprávou pro majitele“, poznamenal Svoboda. Ministr věří, že by návrh mohl v Poslanecké sněmovně najít podporu napříč politickými stranami.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí