Obama pronesl očekávaný projev

štítek Politika čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Americký prezident Barack Obama pronesl před zaplněným Hradčanským náměstím v Praze napjatě očekávaný projev. Mluvil zejména o jaderném odzbrojení. Před řečí s manželkou Michelle máváním pozdravil tisíce diváků.

Americký prezident Barack Obama dnes v Praze řekl, že ustoupí-li Írán od svého vojenského jaderného programu, nebude nutné vybudovat protiraketový štít. Prohlásil to před plným Hradčanským náměstím v očekávaném projevu o jaderném odzbrojení. Dosavadní íránské jaderné aktivity ale vytvářejí reálnou hrozbu jak pro Spojené státy, tak pro jejich spojence, zdůraznil americký prezident.

„Pokud íránská hrozba zmizí, budeme mít silnější bezpečnostní základ a hlavní důvod pro postavení protiraketového štítu v Evropě bude odstraněn,“ prohlásil Obama.

Řekl, že USA neupírají Teheránu právo na mírové využití jaderné energie, ale neustane-li Írán v dosavadních snahách, budou Američané pokračovat v nastolené linii. Prohlásil také, že Spojené státy chtějí, aby Írán zaujal politicky i hospodářsky své místo v mezinárodním společenství.

Američané chtějí postavit v Brdech protiraketovou základnu a v Polsku silo s deseti protiraketovými střelami. Nutnost štítu odůvodňují ochranou právě proti nevyzpytatelným státům, jako je Írán nebo Severní Korea. Ta dnes odpálila údajnou družici, cizí rozvědky ovšem tvrdí, že šlo o raketu dlouhého doletu. Washington znepokojuje také íránská snaha získat jadernou zbraň, přestože Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně mírový.

Obama také slíbil, že Spojené státy se nikdy k České republice neobrátí zády tak, jak to v minulosti udělaly jiné velmoci. Ujistil Česko, které je členem NATO, že útok na jednoho člena aliance znamená útok na všechny, což je základní princip spolku. Ocenil to, že Česká republika se zapojila do operací v Afghánistánu.

Americký prezident Barack Obama ocenil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, své české hostitele a „dobrou společnost a český humor“. Prahu označil za „zlaté město, které je mladé i starobylé“.

Americký prezident Barack Obama vyzval v projevu, který pronesl na Hradčanském náměstí, k využívání ekologicky šetrných forem energie a ukončení závislosti na fosilních palivech. „Musíme změnit způsob užívání energie, abychom ochránili planetu,“ řekl. Dodal, že Spojené státy jsou na to připraveny. O ochraně klimatu mluvil i na Hradě, téma zazní i na odpoledním summitu EU a Spojených států v Kongresovém centru.

Obamův přístup se liší od jeho předchůdce George Bushe, který zablokoval přijetí takzvaného Kjótského protokolu, který má snížit úroveň skleníkových plynů ve světě.

O přípravách Spojených států na mezinárodní konferenci v Kodani, která v prosinci určí cíle snižování skleníkových plynů po roce 2012, kdy Kjótský protokol vyprší, hovořil Obama i několik desítek minut před projevem na Pražském hradě. „Ministr Martin Bursík popsal jednání jako konstruktivní,“ řekl ČTK jeho první náměstek Jan Dusík. Obama podle něj dal jasně najevo, že Spojené státy přijedou do Kodaně s mandátem.

Obama varoval v Praze před jadernými zbraněmi, které označil za nejnebezpečnější dědictví studené války a potvrdil americký závazek snížit jaderný arzenál. USA podle něj sníží roli jaderných zbraní ve své bezpečnostní strategii a ostatní vyzvou k témuž.

„Hrozba jaderné války klesla, ale riziko jaderného útoku vzrostlo. Více zemí je má, testuje, nebo s nimi obchoduje na černém trhu,“ řekl v Praze před zaplněným Hradčanským náměstím v napjatě očekávaném projevu.

„Existence tisíců jaderných zbraní je nejnebezpečnější dědictví studené války,“ prohlásil Obama v Praze. Přislíbil, že USA podniknou konkrétní kroky ke snížení role svého jaderného arzenálu. „Začneme práci na snížení našeho arsenálu, budeme letos jednat s Rusy o nové smlouvě o jaderných zbraních,“ slíbil Obama. Nyní platná smlouva vyprší koncem roku. Slíbil také, že se bude zasazovat o to, aby Spojené státy ratifikovaly mezinárodní smlouvu o zákazu jaderných zkoušek (CTBT).

Americký prezident také vyzval k mezinárodní spolupráci a nastolení jasných pravidel. Země, které porušují pravidla týkající se šíření jaderných zbraní, musejí podle něj nést skutečné a okamžité následky.

„Severní Korea porušila pravidla testováním rakety, kterou lze použít jako raketu dlouhého doletu,“ zmínil se v projevu o faktu, že Pchjongjang, který dnes raketu vypustil, tvrdí ovšem, že šlo o družici. Vysloužil si tím ostrou kritiku mezinárodního společenství.

Obama prohlásil, že je třeba vybudovat nový rámec pro civilní jadernou spolupráci. „Všechny země mají mít přístup k mírové jaderné energii,“ prohlásil. Nelze tím ovšem zvyšovat rizika šíření zbraní hromadného ničení. „Věříme v dialog,“ potvrdil americký prezident, jehož projev na Hradčanském náměstí desítky tisíc lidí často přerušovaly potleskem.

Zdroj: České noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí