Topolánkova vláda padla

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD a KSČM získaly dostatečný počet hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě. Proti setrvání kabinetu hlasovali rebelující poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel a bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová.

ČSSD a komunisté potřebovali ke svržení vlády celkem 101 hlasů nezávisle na počtu přítomných poslanců ve Sněmovně. Opozice měla ještě před rozhodnutím Ranince, Schwippela a Hovorky dohromady 97 hlasů, dramaticky se tedy bojovalo o hlasy nezařazených poslanců a nespokojenců v koalici. Hlasování nakonec skončilo poměrem 101 ku 96 v neprospěch vlá­dy.

Premiér Mirek Topolánek oznámil, že vláda podá demisi nejdříve ve čtvrtek. Ve středu je totiž předseda vlády na cestě ve Štrasburku.

Prezident Václav Klaus oznámil, že poté, co Sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, se bude vývoj událostí ubírat standardní ústavní cestou. „Prezident považuje za předčasné a nerozumné v tuto chvíli situaci v Poslanecké sněmovně jakkoli komentovat,“ sdělil Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Paroubek: předčasné volby až na podzim 2009 nebo na jaře 2010

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka platí to, že současná vláda by měla dokončit předsednictví EU. Mezitím by se měla dohodnout vláda odborníků podporovaná politickými stranami, dodal Paroubek s tím, že předčasné volby by se měly konat na podzim 2009 nebo na jaře následujícího roku.

Paroubek zcela odmítl možnost, že by se sociální demokracie podílela na vládě spolu s ODS. „Budeme jednat o přijetí takového ústavního zákona, a to vyžaduje určitý čas, podle našich propočtů asi tři měsíce,“ řekl Paroubek. „My do vlády s touto profanovanou koalicí prostě nepůjdeme, jsme připraveni hovořit o podpoře vlády odborníků, která dokáže řešit dopady krize,“ dodal Paroubek.

Premiér Topolánek už v pondělí uvedl, že pokud vláda nepřežije hlasování o nedůvěře kabinetu, bude ODS usilovat o co nejbližší termín voleb – tedy v létě. Zelení budou podle předsedy Martina Bursíka usilovat o co nejrychlejší uspořádání předčasných voleb. Šéf druhé menší koaliční strany KDU-ČSL Jiří Čunek neprozradil, jaký postoj jeho strana zaujme.

Kabinet pohřbili Tlustý, Schwippel, Jakubková a Zubová

Tlustý už o víkendu hovořil o tom, že by se vláda už „neměla dál trápit“. Zároveň ale řekl, že bude hlasovat podle toho, na čem se dohodne s Ranincem a Schwippelem. Tato trojice až dodnes hlasovala shodně. Raninec v úterý naopak vládu podpořil.

Zubová před hlasováním při projevu v plénu sněmovny plénu naznačila, že pro vládu hlasovat nebude. Jakubková to ve svém projevu sdělila přímo.

Lidovecký rebel Hovorka byl nakonec pro vládu

Mezi možné hrobaře vlády se počítal také lidovec Ludvík Hovorka. Ten však nakonec podpoři vládu poté, co premiér Mirek Topolánek oznámil stažení zdravotnických zákonů ze Sněmovny. Právě to byla Hovorkova podmínka.

Zdroj: Novinky

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí