Vláda projedná zákon o zákazu privatizace Ruzyně

štítky Cestování Politika přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vláda v pondělí projedná návrh zákona, který má zakázat privatizaci ruzyňského letiště. Zákon pochází z dílny poslanců opoziční sociální demokracie a má pouze jeden odstavec. Podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Bohuslava Sobotky hrozí v případě prodeje letiště „vážné bezpečnostní riziko“.

„Hlavním účelem je zastavit privatizaci letiště,“ řekl ČTK Sobotka. Zdůraznil, že nejde pouze o Topolánkovu vládu, která prodej Ruzyně již schválila, ale i o vlády budoucí. Podle zákona by letiště mohlo být pouze v majetku České republiky nebo právnických osob, které stát stoprocentně vlastní. Sobotka připustil maximálně pronájem letiště.

Na vládě zřejmě zákon šanci nemá. Sobotka však věří, že sněmovna jej pustí do druhého čtení. „Já myslím, že má šanci, aby prošel. Jsem v tomto směru optimista,“ uvedl. Sám se bude podle svých slov snažit přesvědčit opoziční komunisty i poslance vládní koalice.

Proti prodeji letiště se v rozhovoru pro deník Právo vyjádřil také lidovecký ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. „Pražské letiště se nesmí prodat, protože to je zrada na zemi. Neboť kdo prodá letiště, prodává náš přístup do světa,“ řekl počátkem února.

Počátkem června vláda schválila prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi. Soutěž zatím nebyla vypsána, její podmínky bude vláda projednávat zřejmě v září. Stát přes současný útlum v letectví očekává výnos kolem sta miliard korun.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí