ČSSD: Když daňové prázdniny, tak pro všechny

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Sociální demokraté odmítají návrhy snižovat či odpouštět daně nebo sociální pojištění, s nimiž v současné době přicházejí představitelé vlády, a už rozhodně ne pouze některým skupinám obyvatel. Tvrdí ale, že když daňové prázdniny, tak pro všechny. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli předseda ČSSD Jiří Paroubek a další zástupci strany.

Reagovali tak na informaci, že pro odpuštění daní za loňský rok živnostníkům, jako o jednom z možných protikrizových opatření, se zmínil pro server Deník.cz premiér Mirek Topolánek (ODS).

„Je to jedno z opatření k řešení finanční krize, které by spočívalo v odpuštění daňové povinnosti za rok 2008 pro OSVČ. Nicméně je to jeden z návrhů. Rozhodující bude konečná podoba Národního protikrizového plánu, který vláda předloží do sněmovny pravděpodobně ve středu 18. února,“ potvrdila pro ČTK reakci premiéra pro server mluvčí vlády Jana Bartošová.

„Proč by jedni měli platit a druzí neplatit. To je asi věc, kterou bychom těžko chápali a kterou by těžko chápali čeští občané,“ reagoval na tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podotkl, že se takové nápady objevují od zveřejnění volebního programu ODS, takzvané Modré šance, před minulými parlamentními volbami.

„Já bych se chtěl vsadit, že to sem (do sněmovny) nikdy nedorazí v podobě zákona,“ uvedl exministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ODS tím chce podle něj jen voličům vzkázat, že tak úplně nezapomněla na volební sliby. Pokud by ale vláda skutečně předložila návrh na daňové prázdniny pro živnostníky za rok 2008, tak sociální demokracie podle Sobotky navrhne, aby se tato úleva týkala všech zaměstnanců. „Ať to nemusí řešit ústavní soud, dejme všem stejná práva,“ zdůraznil.

Ekonomický expert ČSSD Jiří Havel považuje Topolánkův návrh za „výkřik do tmy“, protože něco takového není možné parlamentu v zákonné podobě na této schůzi předložit. „Daňově osvobodit jen určitou část obyvatelstva je na hranici ústavnosti,“ uvedl. Souhlasí ale s tím, že živnostníci či osoby samostatně výdělečně činné jsou kategorie obyvatel, které jsou v krizi nejzranitelnější a že je potřeba jejich situaci řešit.

Sociální demokraté od vlády podle Paroubka čekají, že sněmovně předloží komplexní soubor protikrizových opatření, nejen dílčí výstupy ze zasedání nedávno ustavené desetičlenné Národní ekonomické rady. Opatření by neměla by příliš finančně náročná. Havel očekává, že letos státní dluh vzroste i bez jakýchkoliv vládních aktivit o rekordních 150 až 200 miliard korun.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí