Za co utrácejí své peníze slavní a bohatí

štítky Investice Nakupování čtení na 3 minuty

foto: ilustrační fotografie

V moderní době se snad nenajde někdo, jehož život je pod větším dohledem, než právě slavní a bohatí, tedy jedním slovem celebrity. To ale také znamená, že nepostradatelnou vlastností celebrity musí být i určitý exhibicionismus a okázalost. A s nemenší okázalostí utrácejí také své peníze, ať již z nějaké podivné úchylky nebo z pouhé potřeby být i nadále vidět, tedy být stále celebritou.

Celebrity a obzvláště hvězdy showbusinessu jsou za svou práci oceňovány nebývale (a možná i nepřiměřeně) vysokými částky, tak že se nelze divit, že ty nejúspěšnější zanedlouho neví co s penězi. Vždyť podnikatel vydělávající ohromné sumy, se nemůže ani na chvíli zastavit, jinak mu hrozí, že přijde o všechno. Ale herci, sportovci či zpěváci tuto obavu ve větší míře neznají; jediné čeho se děsí, je zapomenutí. Možná, že okázalé domy, oblečení či auta jsou jen dalším prostředkem, jak zůstat na výsluní.

Momentálním trendem mezi těmi, kteří si to mohou dovolit, jsou ostrovy. Ruku na srdce, i spousta z nás, by si přála mít vlastní ostrov, kde by mohla nerušeně pobývat. Mezi celebritami je spousta takových šťastných vlastníků. Svůj ostrov má například Mel Gibson, Johny Depp či Marlon Brando. Ovšem největší výhoda ostrovů, tedy osamocenost a špatná dostupnost, je také zřejmá největší nevýhoda. Loď je poměrně nemotorný a pomalý prostředek, tak přichází na řadu vlastní vrtulník a pro ty ještě lépe situované vlastní tryskové letadlo. Například, když se ženil jeden ze zakladatelů Googlu Larry Page, tak svatba se konala na soukromém ostrově, kde všech šest set hostí bylo přepraveno také soukromými tryskáči.

Další kapitolou samou pro sebe jsou luxusní doplňky. I tady platí, že vrchní cena prakticky neexistuje, prostě kde se najde někdo dostatečně majetný, kdo je ochoten tu nebo onu věc koupit, tam se jistě hned objeví někdo, kdo mu je ochoten takovou věc prodat. Stačí se podívat na luxusní šperky. Pokud se jedná o kousek neobyčejně velký a zručně vyhotovený šperk (nejlépe některým známým řemeslníkem) a případně s patřičnou historickou hodnotou, můžete si být jisti, že desítky milionů vám stačit nebudou. Jen pro zajímavost, například nedávno byl prodán prsten se vzácným modrým diamantem za takřka 8 milionů dolarů, což je nejvyšší cena, která byla utracena za podobný druh šperku.

S ohromnou spoustou peněz je naprosto ideálním koníčkem sběratelství. Samozřejmě sbírky umění má každý trochu kulturní boháč, takže pokud někdo chce vyčnívat z davu, je potřeba sbírat něco unikátního, nebo alespoň dostatečně šíleného. Dobrým nápadem by mohlo být sbírání věcí jiných slavných. Stačí se podívat po stránkách aukčních síní, kde se často nabízí spousta takových osobních majetků. Tak třeba lze koupit obraz, který namalovala Marilyn Monroe prezidentu Kennedymu k narozeninám, předpokládaná cena je někde mezi 8 000 až 10 000 dolarů. Nebo je možné koupit vlastnoručně napsané texty písní Elvise Presleyho, vyvolávací cena je 25 000 dolarů.

Aby nedošlo k mýlce, uvedený krátký výčet by ani v nejmenším neměl budit závist, ale naopak obdiv. Vždyť být schopen utratit ohromné sumy peněz, a to navíc je utratit vkusně a nezbytečně, je skutečné umění, někdy dokonce i větší, než tyto ohromné sumy vydělat.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí