Podvody s koupí automobilů

štítek Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Na SOS – Sdružení obrany spotřebitelů se obracejí v poslední době spotřebitelé se zkušeností s podvodným prodejem automobilu na inzerát z Německa. Proto SOS upozorňuje spotřebitele, aby při platbách do ciziny pro obtížně identifikovatelného příjemce byli velmi obezřetní.

Na německých inzertních portálech jako např. www.mobile.de či www.autoscout24­.de mohou spotřebitelé narazit na prodej ojetého vozu za překvapivě výhodnou cenu. Komunikace s prodejcem probíhá většinou po e-mailu. Obvykle v těchto situacích je prodávající cizinec, který nyní pracuje v Anglii a potřebuje se zbavit svého vozu velmi kvalitní značky. Potřebuje prý vůz s řízením na pravé straně, nikoliv vlevo, jak má právě vůz, který na inzerát nabízí a který je v Anglii v podstatě neprodejný (proto tak nízká cena). Slibuje na vlastní náklady dopravit vůz kupujícímu, prostřednictvím přepravní společnosti. Ta pak přebírá komunikaci se zájemcem o koupi vozu a požaduje zaplacení části kupní ceny předem. Tento požadavek potvrdí i prodávající, slibuje také 14denní lhůtu na vrácení vozu. Částku požadují převést prostřednictvím Western Union na jméno fyzické osoby, která je údajně agentem přepravní společnosti. Pokud spotřebitel zaplatí, pak částku v řádu tisíců euro ani automobil již nikdy neuvidí. Bližším zkoumáním lze zjistit, že přepravní firma totiž vůbec neexistuje a jedná se pouze o webové stránky. Další informace (telefonní čísla, adresy atd.) jsou zřejmě také smyšlené.

„Mezinárodní platby pomocí Western Union slouží převážně k řešení akutních případů, např. když se někdo ocitne v cizině úplně bez prostředků, ale zpravidla se nepoužívají k platbám za zboží a jiným obchodním transakcím. Pokud putují platby do zahraničí a příjemce je těžko identifikovatelný, měli by spotřebitelé zvážit, zda je opravdu bezpodmínečně nutné platit předem. Bylo by jistě serioznější domluvit se s prodávajícím na platbě až po doručení vozu, případně umožnit kupujícímu, aby si pro automobil sám dojel Pokud na něco podobného prodejce odmítá přistoupit, je to varování, že pravděpodobně něco nebude v pořádku,“ varuje právník SOS Jan Šulc.

Ojeté vozy a jejich kvalita představují velký problém i na českém trhu. „Velmi často se setkáváme v našich poradnách se spotřebiteli, kteří z neznalosti a důvěřivosti koupili vozidlo, které zdaleka nemá ty vlastnosti, jak o něm prodávající tvrdil,“ upozorňuje tisková mluvčí SOS Ivana Picková. „I proto považujeme za velmi riskantní kupovat podobné vozidlo na dálku, byť by se nám cena zdála velmi lákavá. Jenže vozy špičkových značek seriozní prodávající za tak nízkou cenu v drtivé většině případů prostě neprodávají,“ upozorňuje mluvčí.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí