Nejnespravedlivější daň v České republice

štítek Daně čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Portál www.mojepoplat­ky.cz vyhlašuje anketu o nejnesprave­dlivější daň v České republice. Snahou organizátora není pouze kritizovat jednotlivé daně, či je rušit, ale upozornit na jejich neefektivnost, zjevnou nespravedlnost či šikanu občanů prostřednictvím zbytečných daní.

Po rekordně úspěšné anketě o nejškodlivější úřad, které se zúčastnilo více než 12 500 čtenářů a kterou vyhrál s 22 % Finanční úřad, překvapivě před druhým Katastrálním úřadem s 20 %, se opět obracíme na naše čtenáře aby nám i celé veřejnosti řekli, která daň je pro ně nejnespravedlnější.

Hlasovat můžete pro kteroukoliv z daní, která v České republice existuje. Při hlasování nevolte pouze daň, která vás nejvíce zatěžuje, ale především daně, které vám připadají absolutně zbytečné, neefektivní, nejvíce obtěžující nebo absolutně nelogické.

Připomínáme, že v rámci reformy veřejných financí přistoupila vláda ke zrušení 2 daní, které vás do loňského roku obtěžovaly. Jednalo se o daň dědickou a darovací v první a druhé skupině. Mnoho občanů nemohlo pochopit, proč mají zdaňovat něco, co zdědili po svých rodičích na co často přispívali, pomáhali tvořit apod. Jednalo se tak o zjevně šikanující daně, které neměli žádné logické opodstatnění.

Hlasovat můžete přímo na hlavní straně serveru www.mojepoplat­ky.cz!

Kterou další daň tedy navrhnete jako kandidáta na zrušení, změnu či snížení?

Daň z příjmu fyzických osob

Daň, kterou platí občané v celé Evropě i ve většině zemí světa. Smyslem je zdanit příjmy, které osoba svou činností vydělá. Zatímco v mnoha zemích Evropy platí progresivní daň s několika daňovými pásmy (čím více vyděláš, tím vyšší sazbou zdaňuješ) v ČR platí od začátku roku jednotná sazba ve výši 15 %.

Daň z příjmu právnických osob

Daň která je příbuzná s daní z příjmu fyzických osob s tím rozdílem, že jsou jí zdaňovány zisky společností (právnických osob). Tato daň se u nás nevyznačuje progresí, ale stejně jako u daně z fyzických osob má jednu sazbu.

Daň z nemovitosti

Daň, kterou se zdaňuje vlastnictví nemovitostí, jedná se o majetkovou daň. V ČR je tato daň ve srovnání s jinými zeměmi relativně nízká. Celý výnos je příjmem obcí v jejichž katastru se nemovitost nachází. Charakteristickým znakem této daně je fakt, že náklady na její výběr jsou vyšší než její výnos. Od začátku roku dostaly města o obce nástroj, kdy mohou dle svého uvážení zvýšit tuto daň až pětinásobně. Platíte tedy za to, že máte nemovitý majetek.

Daň silniční

Předmětem daně jsou motorová vozidla, která se používají k podnikání. Výše daně je závislá na zdvihovém objemu motoru. Výše daně se následně snižuje v závislosti na dosažení limitů EURO. Tato daň má tedy částečně ekologický charakter.

Daň z převodu nemovitostí

Daň, kterou je postihován ten, kdo prodá byt, dům či pozemek a to bez ohledu na to, zda měl z dané transakci nějaký profit či ne. Tuto daň musíte platit i přesto, že můžete být následně postiženi povinností platit daň z příjmů z případného zisku. Dalším velmi rozporuplným ustanovením je zákonné ručitelství kupujícího v případě, že prodávající daň neuhradí. Stát si zde jednoznačně usnadňuje práci a porušuje práva jedné skupiny občanů.

Sociální pojištění

Jedná se sice o pojištění, ale ve skutečnosti se jedná o daň. Z výnosu sociálního pojištění se financují z největší části důchody. Kritizována je zejména výše sociálního pojištění, která patří mezi nejvyšší v Evropě a jedná se tak jednoznačně o nejnákladnější daň v rámci našeho daňového systému. Výše sociálního pojištění je 26 %, které hradí zaměstnavatel a dalších 8 %, které hradí zaměstnanec.

Zdravotní pojištění

V ČR existuje povinnost být zdravotně pojištěn. Negativně vnímanou povinností je nutnost hradit minimální zdravotní pojištění i v případě, že nemáte žádné příjmy a nehradí ho za vás stát. Z povinnosti zdravotního pojištění nejvíce těží největší zdravotní pojišťovna VZP.

Daň darovací a dědická

Přestože byla daň darovací a dědická v I. a II. Skupině zrušena (darování mezi příbuznými), zůstala stále v platnosti daň darovací u cizích osob, která činí 7 %. Jejím smyslem je především zamezit spekulacím při převádění majetku a obcházení jiných daňových povinností.

DPH

Ve světě jedna z nejrozšířej­nějších daní, která vznikla v 60 letech. Jejím smyslem je zdanění přidané hodnoty zboží a služeb. Pro občany je tato daň negativní v tom smyslu, že zvyšuje ceny zboží a služeb. Sazby daně jsou 19 % a 5 % snížená sazba.

Spotřební daň

Daň, která má plnit především ekologické a zdravotní aspekty. Prot jí jsou zdaněny tabákové výrobky, alkoholické nápoje, nafta a benzín. Tato daň zásadním způsobem zvyšuje cenu těchto produktů. Na ceně pohonných hmot se podílí dokonce více než jednou třetinou.

Miroslav Zeman

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí