Vyplatí se Praze olympiáda?

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Málokdo by čekal, že oznámení úmyslu Prahy pořádat olympiádu, vzbudí takovou vlnu nevole. Vždyť se mělo vždy za to, že my Češi jsme národ milovníků sportů a olympiáda je přece vrcholem všech vrcholů, co se sportu týče. Co je tedy hlavní příčinou nespokojenosti s pražským pořadatelstvím? Jak jinak, jde hlavně o peníze. Lidé se bojí podobného fiaska, jako byla olympiáda v Montrealu v roce 1976, kde splatili poslední dluhy až po třiceti letech. A panuje tu obava, že by tento dluh pak nebyl jen dluhem pražským, ale dluhem státním, tedy by zasáhl celou zemi.

Podle propočtů společnosti Pricewaterhouse Coopers by se celkové náklady na olympiádu měly vyšplhat do výše 135 miliard korun. Z prodeje vstupenek a vysílacích práv se počítá s tržbou 40 miliard a dalších 25 miliard má přinést pronájem pak již bývalých olympijských sportovišť. Každý si lejce spočítá, že na 70 miliard korun jaksi zůstalo viset ve vzduchu. Analytici z Pricewaterhouse Coopers tady předpokládají, že se tyto peníze nepřímo vrátí třeba zvýšeným růstem HDP po olympijských hrách, což někteří jiní ekonomové popírají. Na druhou stranu je jisté, že pořádání olympiády Prahu ještě více zviditelní, a to přinese do metropole další peníze, takže se může stát, že olympiáda bude skutečně v konečném důsledku zisková. Také je ale třeba říct, že rozpočet se může snadno změnit. Například v Aténách počítali s náklady ve výši 4,6 miliard euro, ale celkové náklady dosáhly výše 7,6 miliard.

Ale kde se vezme oněch potřebných 135 miliard korun? Tady leží právě důvod nespokojenosti mnohých mimopražských obcí. Bojí se, že peníze na olympiádu půjdou ze státního rozpočtu, a tedy tyto obce takto získají ještě méně peněz do svých vlastních rozpočtů kvůli olympiádě, ze které nebudou mít ani ten nejmenší zisk. Proto někteří starostové navrhují, aby si Praha zaplatila celou olympiádu sama a případný zisk, aby si také nechala, když pražští zastupitelé tvrdí, že pořádání olympiády je tak výhodné. Avšak je třeba podotknout, že Praha nemůže nabídnout všechna sportoviště, a proto se počítá s celou republikou. Jachting má být na Lipně, v Plzni střelba, uvažuje se, že v Brně bude cyklistika. Také fotbal se bude hrát na více českých i moravských stadionech a tréninkové kempy mají být po celé zemi. Jde tedy vidět, že nelze říct, že z olympiády bude mít prospěch jenom hlavní město, naopak se může stát, že turisti pochopí, že Česká republika není jen Praha, ale že je u nás spousta míst, která jistě stojí za to navštívit. Nepochybně olympiáda přinese řadu výhod Praze. Popožene se dostavba chybějící infrastruktury, vyrostou tři nová sportoviště, přijede příval turistů a známých osobností, kteří utratí také ohromné sumy peněz, objeví se spousta nových podnikatelských příležitostí. Ale ani vybrané regiony nepřijdou zkrátka, byť nemohou počítat s takovým tokem peněz jako metropole. Pořád ale visí otazník nad tím, kde se vezmou peníze na hry. Pokud by se vzalo do úvahy jen oněch sporných 70 miliard, tak by to znamenalo pro každého Čecha 7000 ze své kapsy a kdyby se olympiáda stala jen pražskou záležitostí, tak by každý Pražák musel zaplatit 70 000 korun na daních. To by si pak spousta lidí rozmyslela, jestli je jim olympiáda takto drahá.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí