Pokles světových cen potravin poprvé po patnácti měsících

štítek Stalo se přečtete do minuty

Podle internetového serveru BBC, který citoval údaje Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO), se během dubna snížily světové ceny potravin. Stalo se tak poprvé za patnáct měsíců.

V dubnu klesl index cen potravin FAO z 217 bodů na 216,7 bodu. Podle ekonoma FAO Abdelrezy Abbassjana jsou od začátku května určité pozitivní známky. Jedná se především o vyhlídky pro sklizeň pšenice, které jsou podle něj velmi dobré. Podle serveru však analytici upozorňují, že faktory, které tlačí ceny potravin vzhůru prozatím nezmizely.

Joel Segal z poradenské společnosti Ernst & Young upozornil na to, že růst produkce potravin nadále zaostává za růstem populace a že stoupající bohatství zvyšuje spotřebu masa. Nezapomněl rovněž zmínit, že obilí se používá k výrobě biopaliv. Segal tedy tvrdí, že je nebezpečné dívat se jen na jeden měsíc, zejména pokud základní faktory tlačící ceny potravin vzhůru zůstaly beze změny.

Ekonom FAO Abbassjan tvrdí, že ceny potravin zřejmě zůstanou vysoké i v následujících dvou až třech letech. Zmírnit by je mohlo případné opětovné doplnění zásob. Před zástupci kanadského senátu rovněž řekl, že růst obilovin, ke kterému došlo v loňském roce zapříčinila především vysoká poptávka po biopalivech.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí