Poradna: Inženýrka a podprůměrný důchod

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hana: Na jaře budu odcházet do normálního důchodu, nechala jsem si udělat předběžný výpočet a důchod mi vyšel podprůměrný, přibližně 18 tisíc korun. Přijde mi to divné, neboť jako inženýrka jsem měla vždy dobrou práci a i v podnikání se mi dařilo. Co mám dělat?

Měsíční částka starobního důchodu přiznaného v roce 2024 závisí na celém průběhu pojištění, tj. na výši rozhodných příjmů a získané době pojištění. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se započítávají všechny příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2023. Do doby pojištění se hodnotí odpracované roky a náhradní doby pojištění. Vzhledem k tomu, že se pro důchodové účely hodnotí velmi dlouhé období, tak je nutné důkladně zkontroloval, zdali jsou započteny všechny rozhodné roky a měsíce.

Kontrola údajů

Neznám Váš průběh pojištění, proto Vám nemůžu říci, zdali je předběžný výpočet v pořádku či nikoliv. Současně nevím, kde jste si nechala provést předběžný výpočet důchodu. Osobně Vám doporučuji si pečlivě zkontrolovat, zdali máte v evidenci ČSSZ všechna období. Jestli tedy není potřeba ještě nějaká období „vydokladovat“. Každý případný nehodnocený rok pojištění velmi snižuje měsíční částku starobního důchodu.

Období podnikání snižuje důchod

V dotazu neuvádíte, jak dlouho jste podnikala. Dlouhodobý výkon samostatné výdělečné činnosti má zpravidla negativní vliv na výši důchodu, a to i při vyšším zisku. Pro důchodové účely totiž není rozhodující roční příjem a ani roční zisk. Roční sociální pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu.

TIP: Kalkulačka řádného důchodu v roce 2024

Příklad

Paní XY měla za rok 2023 hrubý zisk (tj. příjem ponížený o výdaje) ve výši 700000 Kč, roční vyměřovací základ je však 350000 Kč. Pro důchodové účely je na tom paní XY stejně jako zaměstnanci s hrubou mzdou 29167 Kč (350000 Kč: 12 měsíců).

Závěrem

Důvodem pro lehce podprůměrnou částku starobního důchodu může být i Vaše podnikání, neboť i OSVČ s relativně vysokými zisky jsou na tom pro důchodové účely hůře než zaměstnanci s průměrnou mzdou, jak jsem Vám ukázal na praktickém příkladu. Rozhodně Vám však doporučuji pečlivě zkontrolovat průběh Vašeho pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí