Poradna: Nárok na předdůchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Michal: Příští rok v červenci mi bude 60 let, chci odejít do předdůchodu. Mohu si o předdůchod požádat, když mám odpracováno necelých 38 let? Jak dlouho dopředu si mám požádat o předdůhod na ČSSZ?

Na místně příslušné OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečení) se žádá o státní starobní důchod, tedy řádný starobní důchod nebo předčasný důchod. Předdůchod však stát nevyplácí. Předčasný důchod může být vyplácen nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku, podmínky pro přiznání předčasného důchodu se zpřísnily od října 2023. Předdůchod je možné dostávat na účet nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku.

Podání žádosti u penzijní společnosti

Předdůchod se čerpá ze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Předdůchod tedy nevyplácí stát a o předdůchod se žádá u příslušné penzijní společnosti, u které je uzavřena smlouva o doplňkovém penzijním spoření. V dotazu neuvádíte, zdali máte vůbec uzavřenu smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, pokud nikoliv, tak předdůchod nebudete moci čerpat. Nárok na odchod do předdůchodu není automatický, jenom pro občany spořící si na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. Případný souběh státního předčasného důchodu a předdůchodu z vlastní smlouvy o doplňkovém penzijním spoření se nevylučuje.

Výhody předdůchodu oproti jiným finančním produktům

Pro využití všech legislativních výhod předdůchodu je nutné, aby měsíční částka předdůchodu činila alespoň 30 % průměrné mzdy a předdůchod se pobíral alespoň dva roky, v takovém případě platí za předdůchodce zdravotní pojištění stát a doba pobírání předdůchodu se pro budoucí výpočet státního starobního důchodu hodnotí jako vyloučená doba pojištění. Z důvodu využití vyloučené doby pojištění nedochází k „rozmělnění“ průměrné mzdy za odpracované roky, ze které se starobní důchod vypočítává. Předdůchod z doplňkového penzijního spoření tedy přináší výrazné legislativní benefity oproti čerpání peněžních prostředků z jiných finančních produktů a smluv.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí